Лидерът на консервативната гръцка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис обеща

...
Лидерът на консервативната гръцка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис обеща
Коментари Харесай

Партията на Мицотакис спечели убедителна победа на изборите за втори 4-годишен мандат

Лидерът на консервативната гръцка партия " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис даде обещание да форсира промените след съкрушителната си победа в неделя на вторите избори в страната в границите на пет седмици, която му обезпечи удобно парламентарно болшинство за сформиране на държавно управление за втори четиригодишен мандат.

Пред централата на партията в Атина се събраха ликуващи поддръжници, които ръкопляскаха, пускаха фойерверки и развяваха синьо-бели партийни флагове. Почти цялостните резултати демонстрират, че партията му е спечелила малко над 40,5 % от гласовете, смазвайки главния си противник - лявата партия СИРИЗА, която се бореше да доближи 18 %, което е с 2 процентни пункта по-малко от последните избори през май.

" С днешния избирателен резултат Гърция отваря нова, историческа глава в своя път ", съобщи Мицотакис в телевизионно изказване. Избирателите, сподели той, " ни дадоха мощен мандат да се движим по-бързо по пътя на огромните промени, от които се нуждае нашата страна. По един гръмък и зрелищен метод те дефинитивно затвориха травматичния цикъл на неистини и токсичност, който задържаше страната и разделяше обществото ".

Вторият му мандат като министър-председател " може да преобрази Гърция с динамични темпове на развиване, които ще усилят заплатите и ще понижат неравенството, с по-добро и гратис публично опазване на здравето, с по-ефективна и цифрова страна и мощна страна ", добави той.

Гласуването в неделя се организира малко повече от седмица, откакто транспортен съд с мигранти се прекатурна и потъна край западното крайбрежие на Гърция, оставяйки стотици хора мъртви и изчезнали и поставяйки под въпроса дейностите на гръцките управляващи и строгата миграционна политика на страната. Но злополуката, една от най-тежките в Средиземно море през последните години, не повлия на изборите, като на напред във времето в съзнанието на гласоподавателите бяха вътрешноикономическите въпроси.

Прогнозите бяха, че партията на Мицотакис ще завоюва 158 от общо 300-те места в Народното събрание, с помощта на смяна в изборното законодателство, която дава на спечелилата партия бонус места. На предходните избори през май, извършени по пропорционалната система, на Мицотакис не му доближиха пет места за болшинство, макар че завоюва близо 41 % от гласовете, и той реши да търси по-силен мандат на втори избори, вместо да се пробва да сформира съдружно държавно управление с по-малка партия.

Избирателната интензивност в неделя обаче беше ниска - малко под 53% от имащите право на глас, спрямо малко над 61% на вота през май.

Общо осем партии минаха прага от 3 % за влизане в Народното събрание, в това число ултрарелигиозна партия и крайнодясна партия, подкрепяна от хвърлен в пандиза някогашен народен представител от въодушевената от нацизма и към този момент неразрешена партия " Златна зора ".

55-годишният Мицотакис води акцията си с платформа за обезпечаване на стопански напредък и политическа непоклатимост, до момента в който Гърция последователно се възвръща от бруталната финансова рецесия, траяла съвсем десетилетие.

Основният му противник, 48-годишният Алексис Ципрас, беше министър-председател от 2015 до 2019 година - едни от най-бурните години на финансовата рецесия в Гърция. Представянето му в неделя го оставя да се бори за политическото си оцеляване. След слабото си показване на изборите през май той се бори да активизира гласоподавателите си - задача, усложнена от отцепническите партии, основани от някои от някогашните му сътрудници.

" Резултатите от изборите явно са отрицателни за нас ", сподели Ципрас в телевизионно изказване. " Претърпяхме съществено изборно проваляне. Но аз считам, че изборният резултат е отрицателен най-много за обществото и за демокрацията ", добави той, акцентирайки трите дребни десни партии, които завоюваха задоволително гласове, с цел да влязат в Народното събрание.

По думите му, членовете на партията ще решат неговата орис, както и курса, който би трябвало да поеме самата партия.

Членовете на партията " ще бъдат призовани да съдят всички нас и да изработят тактика, която да дава отговор на тези сложни условия ", сподели Ципрас.

Мицотакис, който е приключил Харвард, произлиза от една от най-известните политически семейства в Гърция. Покойният му татко, Константинос Мицотакис, е бил министър-председател през 90-те години на предишния век, сестра му е била външен министър, а племенникът му е актуалният кмет на Атина. По-младият Мицотакис дава обещание да преквалифицира Гърция в про-бизнес и фискално виновен член на еврозоната.

Стратегията до момента е работила. През май Нова народна власт разгроми СИРИЗА, като за първи път завоюва крепостите на социалистите на остров Крит и регионите с по-ниски приходи към Атина.

Въпреки свадите, които засегнаха държавното управление на Мицотакис в края на мандата му, в това число разкритията за подслушване на високопоставени политици и публицисти и смъртоносната влакова злополука от 28 февруари, която разкри неприятни ограничения за сигурност в публичния превоз, гласоподавателите наподобяват щастливи да върнат на власт министър-председател, който реализира стопански напредък и понижи безработицата.

" Очакванията ни са, че страната ще продължи пътя на развиване, който имаше през последните години ", сподели служителят в застрахователна компания Константинос, който дойде рано сутринта в изборна секция в северна Атина с младоженката си Мариета, към момента в сватбената си рокля, напряко от сватбеното им празненство. Той помоли семейството му да не бъде употребена.

Гласуването в неделя се организира по изборна система, която дава
бонус от 25 до 50 места на спечелилата партия според от резултатите й. Това улеснява партията да завоюва повече от нужните 151 места в 300-членния парламент, с цел да сформира държавно управление./БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР