Лидерът на Каталуния Ким Тора заяви, че ще има нов

...
Лидерът на Каталуния Ким Тора заяви, че ще има нов
Коментари Харесай

Ще има нов референдум за независимост на Каталуния

Лидерът на Каталуния Ким Тора съобщи, че ще има нов референдум за самоопределяне на испанската област, съобщи Ройтерс.

През последните три дни Каталуния е разтърсвана от митинги, откакто Върховният съд на Испания осъди на затвор девет сепаратистки водачи поради несполучливия опит за оповестяване на самостоятелност през 2017 година с противозаконен референдум.

В тирада в районния парламент Тора сподели, че изказванията, че каталунските сепаратисти прибягват до принуждение, са погрешни.

Снощи протестиращи замеряха полицията с коктейли "Молотов " и възпламениха коли, отбелязва Ройтерс.

Протести на сепаратисти в Каталуния още веднъж прераснаха в вълнения нощес, когато стачкуващи влязоха в конфликти с полицията, а на телевизионни фрагменти се видяха горящи коли и барикади в Барселона, съобщи ДПА.

Полицията в североизточния испански район, където забранен от централните управляващи референдум за самостоятелност провокира конституционна рецесия преди две години, сподели, че стачкуващи са замеряли органите на реда с бомбички, камъни и с предмети, съдържащи киселина.

Това е третият следващ ден на митинги след противоречивото решение на Върховния съд по-рано тази седмица да даде дълги присъди затвор на девет сепаратистки водачи за ролята им в референдума от октомври 2017 година

Регионалният водач Ким Тора прикани неотложно да бъдат спрени насилствените прояви в Барселона, съобщи Франс прес.

"Не можем да позволим произшествия като тези, които виждаме по улиците. Това би трябвало да спре неотложно ", сподели Тора в ефира на районна телевизия.
Петдесетина души са получили здравна помощ, а минимум 20 са арестувани.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР