Лидерът на испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес бе избран

...
Лидерът на испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес бе избран
Коментари Харесай

Педро Санчес бе избран за втори пореден мандат за премиер на Испания

Лидерът на испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес бе определен за втори премиерски мандат. При гласуването в Конгреса той получи поддръжката на 179 от депутатите, а срещу него се оповестиха 171. Така изборът му с безусловно болшинство в 350-членният Конгрес се явява вторият най-подкрепен след този на Мариано Рахой през 2011 година, когато за десния политик гласоподаваха 187 депутати.

Вотът се организира на фона на митинги, пред постройката на Конгреса и в центъра на Мадрид, на недоволни от " противоконституционните " по думите им ангажименти с каталунските сепаратисти.

Както се и очакваше, изненади нямаше. Всичките 7 партии, с които Санчес се беше договорил за поддръжка в последните месеци, дадоха своя глас за него, а против кандидатурата му бяха единствено опозиционната консервативна " Народна партия ", която завоюва последните парламентарни избори, крайнодясната " Вокс " и десния " Съюз на Наварския съюз ". 

След края на гласуването по време на траялите над 3 минути овации от левите депутати, водачът на опозицията Алберто Фейхоо отиде да се ръкува със Санчес и му сподели, че " това е неточност ".

Рано сутринта Карлес Пучдемон удостовери, че ще поддържа Санчес, само че сподели " дискомфорта " си от речта му по време на дебатите, която назова " не доста смела ". Регионалният министър председател на Каталуния Пере Арагонес от своя страна незабавно след избирането на Санчес сподели, че " в този момент е време да се съблюдават контрактуваните съглашения ", визирайки приемането на противоречивия Закон за прошка на каталунските сепаратисти, против който към този момент повече от 12 дни има митинги в цялата страна, опрощаването на дълг от над 15 милиарда евро, както и още стопански и обществени задължения. Двамата каталунски политици дадоха да се разбере, че премиерският пост на Санчес в бъдеще зависи от тях. " Съжалявам, че участвам на пленарна сесия на която всичко към този момент е контрактувано отвън Испания, във Ватерло ", сподели Алберто Фейхоо и посочи, че Санчес получи премиерски мандат, който " ще е удължаван месец по месец " от каталунските сепаратисти. Преди 4 години водачът на социалистите за разлика от в този момент получи поддръжка за първия си премиерски мандат с нормално болшинство от 167 гласа.

Предстои ръководителят на Конгреса Франсина Арменгол да осведоми Крал Фелипе Шести за резултатите от вота, след което ще бъде избран деня и часа за формалната клетва. 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР