Лидерът на Ислямска държава се е самовзривил по време на

...
Лидерът на Ислямска държава се е самовзривил по време на
Коментари Харесай

Подробности за US операцията: Лидерът на Ислямска държава се е самовзривил

Лидерът на " Ислямска страна " се е самовзривил по време на американска интервенция в Сирия тази нощ, при което са починали и негови родственици и неговите деца, съобщи Франс прес, като се базира на почитан представител на Белия дом.

" В началото на интервенцията, обектът, който беше взет от нас на прицел като терористична цел, взриви бомба, при което той почина дружно с членове на личното си семейство, в това число дами и деца ", сподели цитираният източник.

Лидерът на групировката " Ислямска страна " (ИД) е бил премахнат от американски специфични елементи в Сирия тази нощ, разгласи малко по-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, представен от Франс прес и Ройтерс.

" Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили, ние елиминирахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши - водача на ИД ", съобщи пък Байдън. Той посочи, че всички американски командоси, взели участие в интервенцията, са се върнали невредими.

Преди няколко часа Пентагонът заяви за сполучлива огромна антитерористична интервенция в Северозападна Сирия. Сирийски източници, пък, споделиха, че при интервенцията са били убити 13 души, измежду които шест деца и четири дами.

Според Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида американските военни кацнали с хеликоптер покрай лагер за бежанци в Атме, в сирийската провинция Идлиб, след което почнали конфликти. Загинали са 13 души, в това число четири дами и три деца, заяви неправителствената организация, само че без да оповестява други детайлности за жертвите.

Курайши оглави ИД след гибелта на своя предходник Абу Бакр ал Багдади през 2019 година Багдади почина при аналогични условия - той се самовзриви при интервенция на американските въоръжени сили също в Идлиб.

Северозападната сирийска провинция и прилежащи региони са последният огромен размирен бастион в страната, откакто режимът на президента Башар ал Асад си върна контрола върху множеството територии, които бе изгубил след експлоадирането на гражданската война през 2011 година Доминиращата мощ в Идлиб са джихадистки групировки.

Малко се знае за личността на Курайши. Подобно на Багдади , той също е иракчанин, който е бил в американски плен. Смята се, че Курайши е взел участие в избиването от ИД на представители на малцинството язиди в Ирак и Сирия - всеобщи убийства, които бяха избрани в отчет на Организация на обединените нации като геноцид.

Според репортери на Агенция Франс Прес американската специфична интервенция е била ориентирана против двуетажна постройка в зона, заобиколена от дървета. Част от постройката е била унищожена. Оцелели жители на постройката оповестиха, че са чули тон от хеликоптери, последван от гърмежи.

В аудиозапис , за който се счита, че е изработен от силите на Съединени американски щати, лице, говорещо на арабски, приканва дамите и децата да изоставен къщите в региона.

Абу Ахмад, притежател на постройката, заяви пред Агенция Франс Прес, че Курайши е живял там 11 месеца. " Не видях нищо съмнително. Идваше да ме види единствено, с цел да заплати наема . Живееше с трите си деца и брачната половинка си. Сестра й, вдовица, и нейната щерка, живееха на горния етаж ".

Според специалисти, пренаселените лагери за бежанци в региона на Атме служат за бази на джихадистки водачи, които се крият там. Голяма част от провинция Идлиб, както и елементи от прилежащите провинции, са под контрола на Хаят Тахрир аш Шам, някогашния сирийски клон на Ал Каида. В провинцията работят и други джихадистки организации. Тези групи към този момент бяха обект на въздушни удари от сирийския режим, съветските му съдружници и от интернационалната антиджихадистка коалиция, водена от Съединени американски щати. Операциите с десант от хеликоптери обаче са необичайност в Сирия.

Операцията беше извършена дни след края на нахлуване на ИД против следен от Сирийските демократични сили затвор в региона на Хасака. Това беше най-голямата атака на джихадистката група след провалянето й в Сирия. По данни на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида при нападението против пандиза са починали над 370 души.
Въпреки загубата на териториите си в Сирия и прилежащ Ирак, ИД продължава да прави набези посредством " спящи кафези ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Не е ясно дали гибелта на Курайши ще спре стремежа на ИД, която стартира да прави по-дръзки набези след години на по-ограничени дейности, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР