Лидерът на ислямистка секта обяви, че тя стои зад трагедията

Лидерът на ислямистка секта обяви, че тя стои зад трагедията ...

Ислямистка секта: Ние свалихме „Чалънджър“.


Лидерът на ислямистка секта обяви, че тя стои зад трагедията с американската космическа совалка „Чалънджър“, разпаднала се малко след излитането си през 1986 година, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Скандалното му твърдение се превърна в хит в социалните мрежи. Ахмет Ясин Бурсеви от суфисткото братство „Накшбандия“ заяви, че духовниците са отговорни за трагедията. В суфизма школата му следва духовното извисяване и „мистичното познаване на истината“.

„Бяхме по средата на ритуал, когато совалката излетя. Нямахме телевизор в стаята. Чичо Ахмет (един от членовете на сектата) започна да говори високо и запита „защо не се е взривила още“. Друг член му каза да не се притеснява“, разказа лидерът на братството. „По това време совалката е избухнала. Научихте за това по телевизията на следващия ден“, каза още той. На 28 януари 1986 година „Чалънджър“ избухва малко след излитането си, а в резултат на инцидента загиват седем души на борда.

Последващото разследване установява, че е имало дефект в конструкцията - използвани са гумени уплътнения, които губят еластичността си при ниски температури, а в нощта преди старта е било особено студено. В резултат от това от десния спомагателен двигател се изпуска пламък, който попада върху главния горивен резервоар. Трагедията се предава на живо по телевизията.Източник: fakti.bg