Лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе искане

...
Лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе искане
Коментари Харесай

Мая Манолова: Решението за удължаване концесията на Софийска вода е незаконно. Областният управител да го върне

Лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе искане до регионалния шеф на София за връщане решението на общинския съвет за удължение концесията на Софийска вода, тъй като по думите им то е нелегално.
При внасяне на настояването Манолова  заяви, че не желае общинските съветници да тръбят по какъв начин поемат „ политическата отговорност “ за това решение, а да оставят след изборите следващата година новият общински съвет, в който ГЕРБ няма да има болшинство, да вземе решение дали общинското ВиК да поеме водоснабдяването или да се продължи с концесия.
Като главен мотив за удължаването на концесията общинарите акцентират нарушен стопански интерес на Софийска вода. Манолова отвърна, че единствено за последната година сдружението си е разпределило 39 млн. лева дял, а за 2020г. – 34 млн лева Общо за последните 10г. облагата им е 311 млн. лева, а за това време цената на водата е скочила двойно.
От гражданската платформа показаха три аргумента за незаконността на решението. На първо място законът декларира, че решения за концесии могат да се подписват единствено след координиране с КЕВР, а такова няма. От друга страна решението не се преценява със законовото условие КЕВР да дефинира нормата на облага на сдружението, като записва доста по-висока – вместо избраната 8,12%, нормата на възвръщаемост в решението на общинския съвет е 13%, което значи по-скъпа вода за повече облага на френската компания.
„ Тук има не нарушен, а развъртян стопански интерес на общинските съветници, на Фандъкова и несъмнено на Софийска вода. “ – беше безапелационна Манолова.
Тя уточни и друго нарушаване на закона в интерес на концесионера – общинският съвет към този момент повече от година не гледа бизнес-плана на Софийска вода, в който трябваше нормата на облага да бъде понижена и следваше да намалее и цялостната цена на водата в столицата.
Манолова напомни, че в предизборната акция през 2019г. Фандъкова даде обещание, че концесията няма да бъде удължавана, а в този момент нейните общински съветници удължават концесията на Софийска вода.
Лидерът на Изправи се.БГ разкритикува и подмолният метод на приемане на решението в последните миг с думите: „ Концесията на Софийска вода беше удължена на мрачно, на шушу-мушу, зад тила на столичани. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР