Лидерът на гражданската платформа Изправи се БГ“ Мая Манолова и

...
Лидерът на гражданската платформа Изправи се БГ“ Мая Манолова и
Коментари Харесай

Мая Манолова и пенсионери внесоха жалби срещу начина за преизчисляване на пенсиите

Лидерът на гражданската платформа „ Изправи се БГ “ Мая Манолова и пенсионери внесоха тъжби против метода, по който са преизчислени пенсиите. Жалбите са импортирани в Национален осигурителен институт, откъдето настояват, че преизчисляването е направено правилно.

Мая Манолова и недоволните пенсионери се жалят от обстоятелството, че при преизчисляването, направено в края на предходната година, не са взети осъвременяванията от средата на годината по швейцарското предписание за интервала 2017-2018-2019 година Според тях това е довело до по-нисък % нарастване на пенсиите.

„ Ето ние го виждаме – най-малко с 3% пенсиите ще отидат нагоре. Ако питате мен, това ще отиде в съда, съдът да преценя. Увеличението за 2017-а, и за 2018-а, и за 2019-а би трябвало да се отрази. И тогава хората, които чакаха преизчисление, в действителност ще получат преизчисление “, сподели Мая Манолова.

„ Увеличаваме коефициента за стаж от 1,2 на 1,35. Математически това значи 12,5% нарастване на пенсиите. Ето я госпожата, нейната пенсия е с 9,5%. Това би трябвало да се изясни за какво не се получава “, показа друга жалбоподателка.

От Национален осигурителен институт обаче са безапелационни, че направеното преизчисляване, което е в действие от 25 декември 2021 година, е спазило буквата на закона, подобен какъвто е признат.

„ Законът е прибавен вярно и няма нито една пенсия, която да не е получила дължимото ѝ нарастване. Има взаимно изключващи се преизчислявания, това е ноторно известно и няма какво да го обясняваме до безспир. “

Тези причини чуха и недоволните пенсионери. Отговорите на техните тъжби ще бъдат подготвени в период от един месец.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР