Лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц отхвърли идея

...
Лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц отхвърли идея
Коментари Харесай

ХДС е против идеята за съвместно явяване с ХСС на изборите в Германия

Лидерът на немския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц отхвърли концепция за взаимно явяване с Християнсоциалния съюз (ХСС) на парламентарните избори в Германия, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Мерц направи това, откакто предходната седмица в Германия бе призната изборна промяна, с която се вкарва строго съблюдаване на правилото за 5-процентов предел при влизане в Народното събрание. Предполага се, че промяната ще ощети по-малките партии, като да вземем за пример ХСС, за които оттук нататък ще бъде по-трудно да излъчват свои представители в Народното събрание. Освен това с промяната се планува понижаване на броя на народните представители от 736 на 630. За да уталожи недоволството от изборната промяна на ХСС и на съдружниците им от ХДС, немското държавно управление предложи законодателна смяна, която да даде опция на двете сили да се явят с обща листа на идващите избори.  

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц обаче отхвърли тази концепция с аргумента, че ХДС и ХСС са две обособени партии, макар че се намират в съюзнически връзки. " Предложението за обща листа е неефикасно, защото е предложение за решение на проблем, който бе основан от самото държавно управление. ХДС и ХСС са съюзнически партии, които обаче са самостоятелни една от друга и които просто са решили да се явяват на изборите в разнообразни географски региони, а не да се състезават между тях. Това ще си остане по този начин, каквото и да си мислят останалите политически партии ", съобщи Мерц пред в. " Велт ам зонтаг ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР