Лидерът на ГЕРБ и председател на външната комисия Бойко Борисов

...
Лидерът на ГЕРБ и председател на външната комисия Бойко Борисов
Коментари Харесай

Властта все пак чака потвърждение от Австрия за Шенген по въздух и море

Лидерът на ГЕРБ и ръководител на външната комисия Бойко Борисов събра на среща в Народно събрание премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, финансовия министър Асен Василев и вътрешния министър Калин Стоянов за Шенген. На срещата участва и депутатът от Движение за права и свободи Станислав Анастасов.

Имат смисъл пътуванията, имат смисъл парите, има смисъл да бъдем присъединени към белите страни, съобщи Бойко Борисов. Не е нужно някой да ни слага условия да си напишем домашното, добави още той. България наподобява по напълно друг метод, откогато работим тези 7 месеца, регистрира водачът на ГЕРБ. Искам да ви помоля за повече оптимизъм, обърна се Бойко Борисов към медиите. Няма да се откажем от сухопътните граници, съобщи той.

Австрия е одобрявана на стадии в Шенген, акцентира министър председателят Николай Денков. Продължаваме договарянията през идната година за сухопътните граници, посочи той. И България желае подсилване на сухопътните граници, както и Австрия. С Австрия работим в една посока, посочи министър председателят. Да се съблюдава дъблинското съглашение, уточни още той.

Все още не престават договарянията с Австрия за приемането ни в Шенген по въздух и море, стана ясно още от думите му. Денков не чака смяна на австрийската позиция.

Външният министър Мария Габриел сподели, че участието в Шенген значи, че изпълняваме шенгенското законодателство. А в този момент задачата е границите да бъдат опазени. Присъединяването на България към Шенген не е самоцел, уточни първият ни посланик. Шенген за страната ни е ангажимент да продължим да охраняваме надеждно външните граници на общността, по думите й. Преговорите не са приключили, преговорният развой е внимателен, посочи Габриел.

Асен Василев пък регистрира напредъка по присъединението ни към Еврозоната. Дефицитът ще е по-малък от планувания. Очаква се да е 2,5%. 1 милиард лв. остават за планове за общините. Засега отгиваряме на всички критерии като се изключи инфлацията. За него е добра вест отварянето на тематиката Шенген. Пълният стопански резултат за страната ни ще стане с цялостното участие и по тази причина Василев акцентира, че ще преследваме тази цел настойчиво.

Работата за България няма отмора, включи се и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи. Партията ще продължи да оказва напън за цялостното ни участие в Шенген. Това било обезпечено от Делян Пеевски. Официалното " Да " за Шенген ще стане ясно на съвещанието на Европейския съвет.
 От март България и Румъния влизат във въздушния и морския Шенген
От март България и Румъния влизат във въздушния и морския Шенген

Месеци по-късно обаче ще паднат и сухопътните граници

Преди брифинга се появиха подозрения, че в  последния миг Австрия се е отказала да ни пусне в Шенген по въздух и море през март. Информацията е на вестник " 24 часа ".

Според изданието повода е, че Румъния и България избързали да разгласят положителната вест.

Затова и евентуално ръководителят на външната комисия и водач на ГЕРБ Бойко Борисов е събрал властта на среща в Народно събрание.

Чака се окончателната позиция на Австрия . Малко по-късно " 24 часа " разясни, че подозренията, че Австрия е сложила нови условия в последния миг са се породили, тъй като формалната позиция на страната се е забавила с повече от час от в началото плануваното.
 Денков удовлетворен, че след 12 година България влиза в Шенген по въздух и море
Денков удовлетворен, че след 12 година България влиза в Шенген по въздух и море

Австрия е поела ангажимент да продължат договарянията за отваряне на сухопътните граници

Според Die Presse Министерството на вътрешните работи във Виена упорства за условия в настоящите договаряния с двете страни. Румъния, България и Австрия са постигнали " политическо съглашение " за разширение на Шенген, съгласно държавните управления в Букурещ и София. Съответно България и Румъния ще ползват шенгенското право на своите въздушни и морски граници от март 2024 година, съгласно известие на румънското вътрешно министерство от през вчерашния ден. Министерството на вътрешните работи във Виена през днешния ден уточни, че договарянията сега не престават. Пак съгласно вътрешното министерство на Австрия е належащо усилване на контрола по сухопътните граници и търсещите леговище, изключително от Афганистан и Сирия, да бъдат поети от Румъния и България.

Припомняме,  късно вечерта в сряда, а в четвъртък сутринта и българският министър-председател Николай Денков потвърди за постигнатите сделки за приемането ни в Шенген. Това обаче нарушило първичната сделка с Австрия да изчакат формалното оповестяване на позицията на Виена.

На брифинг в Министерски съвет през днешния ден Денков разгласи, че досега дата, обвързвана с приемането на България в сухопътните граници на Шенген, не е конкретизирана нито с Румъния, нито с Австрия, нито с Европейската комисия. Преговорите и диалозите не престават за това по кое време да бъдат признати България и Румъния в Шенген по сухопътни граници, добави Денков.
 Все още няма дата, в която да ни е одобряват и в сухопътен Шенген
Все още няма дата, в която да ни е одобряват и в сухопътен Шенген

Австрия желае прецизиране на контрола, изясни Николай Денков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР