Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за незабавна отмяна на

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за незабавна отмяна на
Коментари Харесай

Борисов поиска отмяна на предложения от партията му мораториум

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани за незабавна анулация на оферти от партията му преди две седмици и след това общопризнат и гласуван от новата ръководеща коалиция мораториум върху цените на тока и газа.

В четвъртък Борисов сподели, че ГЕРБ ще даде гласове в пленарна зала за отлагането на мораториума, който изкривявал пазара и щял да докара до заплащания на милиарди левове на ЕРП-ата.

Делян Добрев изрази мнение, че високите цени на тока и на газа ще доведат България до тежка икономическа рецесия.

" От януари до май 2021 година цената на тока е към 100 лева./mWh. От юни цената стартира да пораства. Очакваме януари месец да се вдигне още повече. На този декор държавното управление действително не предлага нищо. Народното събрание одобри мораториум. С този мораториум моделът не може да се балансира. Април месец ще се намираме в по-тежка обстановка, в сравнение с сме в този момент ", сигнализира някогашният министър от кабинета на ГЕРБ.

" Още помня на Путин и на Лавров изявленията – че поради солидарността си към Украйна България губи всичко. Тогава с помощта на Европейска комисия съумях да убедя да се вземе решение за европейския газов хъб " Балкан ". В момента тръбите са цялостни, южната дивизия работи на цялостни обороти. България печели стотици милиони на година от нашите дейности ", разяснява Борисов. По думите му от ГЕРБ са защитили държавния интерес на 100%.

" Трябваше да се отстранен 3 посреднически компании, които години наред стотици милиони отклоняваха от тръбата за България. Предоговорихме един път цените – по времето на Трайчо Трайков – с над 22%. След това дружно с Европейска комисия предоговорихме контракта с над 50% и върнахме пари на бизнеса. След това България, откакто отбрани Украйна и спря осъществяването на Южен поток, с цел да не се заобикаля Украйна, тогава НАТО-вска Турция и Гърция одобриха съветската газ. България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент ", сподели още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ направи и собствен личен прочит на. Според него страната ни се трансформира в президентска република.

" Ние сме сега с постоянно държавно управление, настоящ парламент. Учудва ме среща в подобен формат, в който го няма министърът на енергетиката, да не приказваме за министър-председателя. От близо 10 месеца ние не управляваме. Не може да се търсят оправдания с нас. Бих предложил на сътрудниците незабавно да анулират мораториума. Ако им трябват гласове, незабавно ще им ги дадем. Този мораториум изкривява пазара в невероятна степен. Интересно е за какво ги няма синдикатите на днешната среща. Може би, тъй като споделят някои истини за Плана за възобновяване. Какво ще каже Радев на работодателите? Какви ограничения взе неговото държавно управление ", попита Борисов.

По думите му Планът за възобновяване върви обратно, а не напред. Завиждам на Пленкович, изпитвам завист на Мицотакис, тъй като те взеха задатък, а ние изпуснахме периодите, сподели още Борисов.

Теменужка Петкова от своя страна направи ретроспекция на свършеното от ГЕРБ.

" Утре е 31 декември. Това е последният ден от приключването на периода по анекса на контракта. На 1 януари всички ние трябваше да сме очевидци на потичането на азерски газ. Напоследък се спекулира извънредно доста с тази обстановка. На 10 декември 2015 година – тогава беше взето окончателното капиталово решение за реализация на плана. На 1 януари 2016 до ноември 2017 беше обезпечено финансирането за плана (малко над 220 млн. евро). През това време нашето държавно управление обезпечи държавна гаранция за реализацията на плана. 32 млн. евро бяха обезпечени за реализацията на гръцката връзка. През цялото това време ние сме работили по обезпечаването на финансирането. На 25 октомври 2019 година беше даден старт на строителството. Всички знаем по какъв начин пандемията се отрази на реализацията на подобен вид инфраструктурни планове. Срокът за осъществяване на контракта беше продължен до 31 декември 2021 година Не съм чула енергийният министър да е съобщил, че ще участва на откриването на този извънредно вероятен план. Този план беше вероятен с помощта на политическата воля на ГЕРБ и на премиера Борисов ", безапелационна бе Петкова.

Тя акцентира, че България получава към 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. По думите ѝ ние не плащаме наказателна клауза на контракта по азерска страна, а България предлага природен газ, който е с 35% по-евтин от европейските хъбове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР