Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова служебното правителство да не

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова служебното правителство да не
Коментари Харесай

Борисов първо поиска кабинетът да преговаря с Газпром, а после го призова да не го прави

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани служебното държавно управление да не се връща към „ Газпром “ като снабдител на природен газ. Това се случи единствено четири дни, откакто и изиска кабинетът да възобнови договарянията с съветската държавна компания.

„ Гълъб Донев се пробва да изясни, че доставките от „ Газпром “ са доста значими и няма друго решение “, сподели Борисов във вторник във включване онлайн във Facebook от Бургас. „ Моля ги да не се връщат към „ Газпром. “

Борисов посъветва служебния кабинет „ да разсрочи неприетите количества [газ от „ Газпром “] за идващите 1-2 месеца “. Той има поради да се достави в България това количество газ, което съветската компания едностранно спря да доставя през май. Бившият министър председател предизвести, че в противоположен случай България рискува да загуби вероятно арбитражно дело против съветската компания.

Тази теза е популяризирана от служебното държавно управление, само че на позицията на България при вероятно арбитражно дело против „ Газпром “. Тя се появи като мотив на назначения от президента Румен Радев длъжностен кабинет в поддръжка на решението му да стартира договаряния с „ Газпром “ за обновяване на доставките на природен газ.

Доставките на съветски газ за България бяха, откакто София отхвърли да заплаща газа по метод, друг от този, който е посочен в контракта сред двете страни. България не е отказвала да приема съветския газ и е следвала изискванията по контракта си.

По-рано Бойко Борисов упрекна държавното управление на Кирил Петков за спрените доставки на газ от Русия. Това съответствува с позицията на служебното държавно управление. Лидерът на ГЕРБ няколко пъти сподели, че той и партията му са за „ 100% диверсификация от „ Газпром “ и по едно и също време с това изрази позиция, че България сега няма различен избор с изключение на да доставя газ от Русия.

„ С две ръце сме за отричане от „ Газпром “, но от кое място [България да получава газ] “, попита той на конференция на 23 август, представен от „ Дневник “.

Борисов беше министър председател с къси спирания межди 2009 и 2021 година През това време основната за диверсифицирането на доставките на природен газ газова връзка с Гърция беше забавена няколко пъти и строителството ѝ беше приключено едвам при ръководството на държавното управление на Кирил Петков. Служебния кабинет обаче видя спънки пред влизането ѝ в употреба и сподели, че то може да се забави.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР