Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова коалицията ПП-ДБ да кажат

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова коалицията ПП-ДБ да кажат
Коментари Харесай

Преди да вземе първия мандат: Борисов притиска ПП и ДБ да кажат с кого искат да управляват

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани обединението ПП-ДБ да кажат с чия поддръжка желаят да ръководят, когато получат втория мандат, с цел да е наясно по какъв начин да подходи, когато партията му вземе първия.Той насочи апела си към обединяването малко откакто завършиха двудневните съвещания на президента Румен Радев с парламентарно показаните политически сили, които предшестват процедурата по връчването на мандатите за сформиране на държавно управление. Пред Радев обединенията препотвърдиха в началото декларираните си позиции в какви болшинства биха взели участие. От втората по бройка в Народното събрание ПП-ДБ още веднъж обявиха, че няма да поддържа кабинет с първия мандат на ГЕРБ, нито държавно управление с присъединяване на партията на Борисов. Движение за права и свободи потвърдиха, че биха подкрепили кабинет още с първия мандат, а Българска социалистическа партия ще пита деятелите си преди да вземе решение дали да влезе в управническа коалиция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани обединението ПП-ДБ да кажат с чия поддръжка желаят да ръководят, когато получат втория мандат, с цел да е наясно по какъв начин да подходи, когато партията му вземе първия.

Той насочи апела си към обединяването малко откакто завършиха двудневните съвещания на президента Румен Радев с парламентарно показаните политически сили, които предшестват процедурата по връчването на мандатите за сформиране на държавно управление. Пред Радев обединенията препотвърдиха в началото декларираните си позиции в какви болшинства биха взели участие. От втората по бройка в Народното събрание ПП-ДБ още веднъж обявиха, че няма да поддържа кабинет с първия мандат на ГЕРБ, нито държавно управление с присъединяване на партията на Борисов. Движение за права и свободи потвърдиха, че биха подкрепили кабинет още с първия мандат, а Българска социалистическа партия ще пита деятелите си преди да вземе решение дали да влезе в управническа коалиция.
Борисов: Да кажат с кой
" Изслушахме деликатно това, което споделят Политическа партия и Демократична България, и разбираме тяхната решителност, че с ГЕРБ няма да ръководят в първия мандат. Те споделят, че с втория мандат желаят да създадат държавно управление с поддръжката на кой? Да кажат - с втория мандат ние чакаме поддръжка на ГЕРБ или не чакаме поддръжка. Очакваме да ни поддържа Движение за права и свободи, чакаме да ни поддържа Има Такъв Народ. Ако няма задкулисие, което сега да договаря, отговорът на този въпрос би бил доста забавен, тъй като от този въэпрос зависи кой ще прави кворума в Народното събрание, кое ще е болшинството, което ще пази работата на министрите и целите ", сподели Борисов и добави, че в случай че отговорът е, че чакат поддръжка от ГЕРБ, би трябвало да се направи и лидерска среща, на която от Политическа партия и Демократична България да кажат в какво ще се показва тази поддръжка.

От изказването на Борисов се подразбра, че той е податлив да поддържа кабинет с втория мандат на обединяването, само че при определни условия. Едното е механизъм на надзор на възможния кабинет. " Ако поддръжката се показва в еднократно натискане на копчето - добре. А по-късно? След това те отиват и арестуват Слави Трифонов. И слушам, че е задържан. С какъв механизъм ние ще спрем това. Ако се приказва за подобен вид, би трябвало да се каже какъв е механизма на ръководство и надзор ", сподели Борисов. В същото време заплаши, че в случай че Политическа партия и Демократична България имат сделка с други партии за поддръжка, ГЕРБ ще се опита да направи същото с първия мандат, намеквайки, че може да се опита да направи държавно управление с поддръжката на Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. " Тогава ние ще се опитаме в границите на първия мандат, да предложим безусловно същото, което те оферират. Само че рискът при нас е то да мине ", изясни водачът на ГЕРБ. В същото време още веднъж повтори, че " устойчиво и дълготрайно държавно управление може да има единствено с поддръжката на първите две политически сили в Народното събрание.
Реклама Какви са ходовете на Борисов с първия мандат
След парламентарните избори той на няколко пъти съобщи желанието си да се сформира държавно управление с поддръжката на първите две политически сили в Народното събрание, само че явно това няма по какъв начин да стане с първия мандат на ГЕРБ. След консултациите президентът взема решение по кое време да стартира процедурата по връчването на мандата. При тази това състояние пред Борисов има няколко разновидността за излаз от обстановката. Единият е да излъчи проформа някакъв партиен претендент за министър председател, който да върне несбъднат мандата, само че подобен метод би изглеждал пораженчески в очите на гласоподавателите му, изключително в случай че това не е придружено с предварителни сделки с Политическа партия и Демократична България за съставяне на кабинет с втория мандат. Другият вид е да се опита да излъчи експертен кабинет вид " Габровски ", който обаче мъчно би могъл да образува, в случай че няма гаранции за парламентарно болшинство, което да застане зад него. А такива гаранции с първия мандат могат да дойдат единствено от другите партии в Народното събрание - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия. Поне на думи към този момент Борисов декларира, че не се желае да ръководи с тях, а и на този стадий ГЕРБ не са разговаряли с двете обединения за държавно управление.

Очевидно с апела си Политическа партия и Демократична България да кажат с чия поддръжка ще търсят болшинство за държавно управление Борисов се пробва да реализира още две цели. С напън върху Политическа партия и Демократична България да кажат дали ще търсят поддръжката на ГЕРБ Борисов се пробва до известна степен да получи реабилитация, в случай че от обединяването ясно заявят, че при опит за съставяне на държавно управление с втория мандат ще търсят поддръжка от партията му. Освен това явно Борисов е наясно, че в Политическа партия и Демократична България към момента нямат единна позиция какъв вид държавно управление ще предложат, в случай че вторият мандат стигне до тях. Партиите в обединението обсъждаха въпроса по време на съвещанието на парламентарната си група в четвъртък, само че не се стигна до образуването на единна позиция. Лидерите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев упорстват да се излъчи политически кабинет, до момента в който съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов застават зад разновидността експертно държавно управление.
Свързани публикации Народното събрание избра ръководител с компромис сред ГЕРБ и ПП-ДБ 19 април 2023, 21:07 ГЕРБ и ПП/ДБ се схванаха за " общи дейности " в Народното събрание и анонсираха " по-важните лидерски диалози " 18 април 2023, 17:49 Дали да има държавно управление с ГЕРБ е чак третият въпрос 13 април 2023, 11:26 Трудна работа 7 април 2023, 11:04
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР