Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепя идеята на

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепя идеята на
Коментари Харесай

ГЕРБ ще подкрепи предложение на ДБ за ротационно председателство на парламента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че поддържа концепцията на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов двамата претенденти за ръководител на Народното събрание, събрали най-вече поддръжка - Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от " Продължаваме промяната ", само че незадоволително, с цел да бъдат определени в първия пленарен ден, да се въртят на ротационен принцип.

Борисов употребява профила си във " Facebook ", с цел да излъчи онлайн изказването си. Той беше събрал до себе си управлението на партията и парламентарната група на ГЕРБ, като в партийната централа беше и Росен Желязков.

" Подкрепяме концепцията за ротационно председателство. Първият на избори носи отговорност, само че сме подготвени да отстъпим единствено и единствено на следващия ден да бъде определен ръководител на Народното събрание. Благодаря на " Демократична България " и Христо Иванов за опцията, която ни дава ", съобщи Борисов.

Малко по-рано „ Демократична България “ предложе като излаз от рецесията с избора на ръководител на Народното събрание да се вкара ротационен принцип на председателство сред претендентите на първите две политически сили - на ГЕРБ и на „ Продължаваме промяната “.

Поредността, срокът на заемане на поста и технологията по процедурата ще бъде конкретизиран с консенсус сред политическите сили. Предложението на „ Демократична България “ ще бъде показано на председателски съвет на Народното събрание преди утрешното съвещание.

„ Демократична България “ също по този начин предлага на останалите парламентарни сили да се обединят към пакет от закони, които би трябвало да бъдат признати като цел най-малко за работата на 48-ото Народно заседание. Това са закони, свързани бюджета за 2023 година и належащите закони по Плана за възобновяване и резистентност.

Затова „ Демократична България “ предлага още след избора на ротационен ръководител да бъдат основани минимум две парламентарни комисии – правна и финансова. Така Народното събрание ще може да проработи и да преглежда най-малко най-важните за България закони.

В първите минути на работата на новото Народно заседание през днешния ден „ Демократична България “ внесе осем законопроекта и един план за решение.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР