Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на Продължаваме промяната

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Партия ГЕРБ може и да не подкрепи правителството. От това то няма да падне

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков размениха реплики, във връзка идния избор на съмнение против държавното управление.

" Колкото и да не се харесваме, депутатите ни са по през целия ден дружно и гласоподават дружно. Това е заплашителен абсурд. Призовавам сътрудниците от Политическа партия без значение, че е предизборна акция, да знаят, че след няколко дни ще има час по математика. И ще се брои, и който може да счита,  да знае, че би трябвало да събере 121. Ако се мислиш за единствен и най-велик, може да не ти излезе уравнението ".

Това сподели Борисов.

" Математиката е ясна, вотът няма да мине ".

Това пък отговори Кирил Петков.

Изказването на Борисов " и ще се брои, и който може да счита,  да знае, че би трябвало да събере 121 " е двусмислено. Ако с това изявление водачът на ГЕРБ има поради, че държавното управление би трябвало да събере 121 гласа, то това е неправилно разбиране и демонстрира непознаване на Конституцията. Ето какво гласи тя:

Чл. 89.
(1) Една пета от народните представители може да предложи на Народното събрание да гласоподава съмнение на Министерския съвет. Предложението е признато, когато за него са дали своят вот повече от половината от всички народни представители.

С други думи тези, които са внесли вота, би трябвало да съберат 121 гласа. Дори нито един народен представител да не е подкрепил държавното управление, то в случай че опозицията не е събрала най-малко 121 гласа в поддръжка на вота на съмнение, той ще бъде несполучлив.

Партииите, които внесоха вота, са " Възраждане " - 37 депутати, Българска социалистическа партия - 23 депутати и " ИТН " - 11 депутати. Ако към тях прибавим и независимия Радостин Василев, то вотът може да разчита на поддръжка от 72 гласа. Възможно е Борисов с изявлението си да е имал поради, че ГЕРБ, с неговите 69 депутати, може да се включи в събирането на 121 гласа в поддръжка на вота.

Подобно деяние обаче ще опонира на едно друго изявление на водача на ГЕРБ отпреди някоколко дни, когато той съобщи:

" ГЕРБ няма да е партията, която ще смъкна това държавно управление ".

В сегашната предизборна обстановка е доста евентуално вотът на съмнение да се употребява от ГЕРБ за намигвания към електората. Възможно е да вземем за пример депутатите от партията въобще да не вземат участие в гласуването. Възможно е председателката на парламентарната група Десислава Атанасова, както и самият Борисов, знаково да гласоподават " въздържал се " или даже " за " вота.

От тези номера държавното управление няма да падне. Но ще има " дъвка " за електората в акцията за локални избори.

Нищо чудно сходни " номера " да има и от Движение за права и свободи, още повече, че в българската политика те бяха въведени тъкмо от техния почетен ръководител Ахмед Доган (когато беше единствено елементарен ръководител и депутат). Нищо чудно Делян Пеевски, напримерм да гласоподава " въздържал се ", или даже " за "   вота, с цел да се възползва от опцията още веднъж да обърне медийното внимание към себе си. Така, както гласоподава " за ", когато бе определено актуалното държавно управление.

Истината е, че и в двата случая неговото гласоподаване няма изключително значение. Правителството щеше да бъде определено и без Пеевски. И няма да падне, в случай че Пеевски в този момент гласоподава " за " вота. Дори цялото Движение за права и свободи с неговите 36 депутати да поддържа вота, то държавното управление отново няма да падне.

Защо множеството медии и огромна част от българското общество се хващат на тези обикновени номера е напълно обособена тематика.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР