Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъдил Мая Манолова за

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъдил Мая Манолова за
Коментари Харесай

Борисов осъди Мая Манолова за клевета за 10 000 лева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъдил Мая Манолова за клюка за 10 000 лв..

Това излиза наяве от решение на състав на Софийския областен съд с ръководител Неда Заркова.

Първоначалният иск за претърпени неимуществени вреди в резултат на обидни изявления е бил за 15 000 лв..

Става въпрос за изказвания на Манолова, направени по време на присъединяване ѝ в предаването " Лице в лице " по бТВ и по време на брифинг на 1 ноември 2019 година

Манолова би трябвало да заплати разходи по делото в размер на 1184 лв., а Борисов - адвокатски хонорар в размер на 580 лв..

Решението предстои на обжалване пред Софийския градски съд в период от две седмици след предявяването му на страните по делото.

Ето какво написа още в решението на съда:

Съдът приема, че на 01.11.2019г. в извършен брифинг и излъчен от голям брой електронни медии, както и в обещано изявление в предаване на Би Ти Ви - " Лице в лице " с водещ Ц.Р. ответникът изнесла обидни думи и изрази във връзка с ищеца, а точно:

„ Тази заран във вашата телевизия беше един нахален човек, който избълва редица клюки, обиди и грозни внушения. Срам ме е поради него, позор ме е, че това е индивидът, който ни съставлява пред света. " както и „ Човекът, който пусна Братя Г. да избягат от правораздаването, до момента в който беше министър председател, твърди, че те били фактор в изборите за С.. Никога не съм била техен юрист, в никакъв случай не са работили за мен, само че за него - Да, за Г. Да. Те са работили за техните акции. "

" Той, индивидът, който пусна, извинявайте, позволи Братя Г. да се укрият от правораздаването и да изоставен страната, в народен ефир призна, че са фактор в кметските избори в С. Очевидно страхът да загубиш С. е извънредно неприятен консултант и по тази причина, в нарушаване на закона, министър председателят персонално влезе в предизборната акция за С., с цел да се види кой е кметът, кой е същинският кмет, кой ръководи С.. “

Не се спори по делото, че тези изказвания са достигнали до необятен кръг от хора имайки поради огромната зрителска публика на предаването, излъчено по национална телевизия изявленията в редица електронни медии. Настоящият състав приема, че ищецът е обществена персона, обвързвана с публичния и политически живот на страната, посланията на който доближават до многочислена публика.

...

Безспорно е, че свободата на словото и правото на изложение са измежду главните европейски полезности, приети и защитавани от правовия ред в страните - членки и от законодателството на Европейския съюз.

...

Недопустимо е, обаче, засегнатото лице, още веднъж чрез средствата за всеобща информация, какъвто е казусът с ответника, да изнася обидни изказвания по отношение на лицата, от чиито оценки е останало недоволно. В съответния случай, както несъмнено бе потвърдено по делото посредством свидетелски показания, ответникът М. е направила изказване, което е недопустимо. С волеизявлението си ответникът е засегнала ищеца като човек и персона, унизила е неговото достолепие, уязвила е престижа му и в резултат на това Б. е понесъл неимуществени вреди.

...

Преценявайки всички доказателства по делото съдът намира, че от страна на ответника М. е осъществено противоправно действие, изразяващо се в разпространение на оскърбителен изказвания по връзки на ищеца Б., които са уязвили неговата чест и достолепие, положителното му име в обществото и неговия престиж, причинявайки му неимуществени вреди, размерът на които е потвърден по делото. В сегашния случай е налице непозволено увреждане, защото са налице всички детайли от фактическия състав на същото.

Размерът на вредите, които подлежат на репариране, следва да се дефинира от съда по правдивост съгласно наредбата на член 52 Закон за задълженията и договорите и пред тип техния темперамент и личността на ищеца, съдът приема, че искът следва да бъде почетен като състоятелен и потвърден за сумата от 10 000 лв. и отритнат до цялостния размер от 15 000 лв., като безпочвен и необоснован. Исковата сума следва да бъде присъдена дружно със законната рента от датата на деликта - 01.11.2019 год. до окончателното погашение.

Пълния текст на правосъдното решение може да прочетете ТУК -

" Борисов бил удовлетворен, че ме осъдил за изказванието, че е " нахален ". Решението, несъмнено, не е дефинитивно. Но за мен истината няма цена, оставям на вас да прецените, дали Борисов е нахален. Готова съм да заплащам за истината, с цел да не заплащат хората за неспособно ръководство “.

Така водачът на " Изправи се.БГ " Мая Манолова отговори във „ Facebook “ на някогашния министър председател Бойко Борисов във връзка информацията, че е спечелил дело на първа инстанция по отношение на нейно изявление в предаването „ Лице в лице “.

„ Разбира се, ще апелирам, а до тогава оставям Борисов да " трепери " като ме чуе да приказвам, както настояват очевидците по делото - двамата " piar Boiko ", написа още Манолова.

Тя го предизвести „ да не бърза да се радва “, тъй като към този момент го е осъдила още преди половин година „ за неговите неистини и клюки “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР