Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк днес бе гост-лектор в

...
Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк днес бе гост-лектор в
Коментари Харесай

Илхан Кючюк пред студенти в ПУ: Пандемията и войната прекроиха представите ни за съвременна Европа

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк през днешния ден бе гост-лектор в ПУ„ Паисий Хилендарски “, където пред студенти и преподаватели изнесе лекция с фокус върху сигурността и бъдещето на Европа. По покана на Катедра " Политически науки и национална сигурност “ към висшето учебно заведение в Пловдив, Кючюк приказва по тематиката: " Quo Vadis, Europa? “(в превод – Къде отиваш, Европа?).

Пред студентите Кючюк показа, че към днешна дата мирът и сигурността стават все по-сложни и, че даже в Европа догатката за резистентен мир към този момент не може да се приема за даденост.

„ Фокусът на Комисията фон дер Лайен ще остане твърдо ориентиран към превръщането на Европейски Съюз в по-автономен, стратегически и повсеместен участник за мир и сигурност, сплотяващ детайли на нормативна, мека и твърда мощ и адаптиращ се към бързо трансформиращия се свят с неизменност и резистентност. Този фокус има за цел да консолидира Европейски Съюз като благонадежден участник в един нерешителен свят. Въпреки че двойните рецесии от последните две години – пандемията и войната в източната част на Европа – разкриха уязвимостта и външните зависимости на Европейски Съюз, те също по този начин демонстрираха способността на Европейски Съюз да работи самоуверено и реформаторски в унисон в лицето на огромни закани. “, съобщи Кючюк.

Евродепутатът добави, че изследванията на публичното мнение демонстрират, че жителите от ден на ден възприемат сигурността като главен приоритет при правенето на политики на равнище Европейски Съюз, тематика, която е отразена и в резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа.

В заключителната част на своята лекция Кючюк посъветва присъстващите студенти с думите: „ Разпознаването и проучването на необятна гама от обичайни и нововъзникващи закани, които заплашват ползите и полезностите на Европейски Съюз, както и световния мир, е належащо упражнение за формулирането на политиките на Европейски Съюз “.

Лекцията провокира голям интерес у присъстващите, които с неспокойствие чакаха да стартира полемиката, с цел да зададат въпросите си към евродепутата./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР