Лидерът на е осъден да плати 5000 лв. обезщетение

...
Лидерът на  е осъден да плати 5000 лв. обезщетение
Коментари Харесай

Осъдиха лидера на Възраждане за клевета на журналист

Лидерът на " " е наказан да заплати 5000 лева обезщетение на репортера Васил Иванов, защото през май 2020 година е разгласил във Facebook профила си обидни и оскърбителен изказвания за него. Това се вижда от решение на Софийския градски съд, написа в.Сега.

Костадинов споделя за Иванов че е инсталирал " поръчков материал " и " прави това, което му кажат. Зависим от системата и от тези, които му заплащат да прави нереалистични и подвеждащи материали ". Костадинов споделя още, че Иванов се е навел пред властимащите и извършва политически поръчки.

Иванов съдеше Костадинов за 26 000 лева като непълен иск от 100 000 лева Решението на Софийския градски съд, постановено от съдия Гергана Коюмджиева, през месец май не е дефинитивно и може да се нападна както от Иванов, по този начин и от Костадинов. Заради случая репортерът съдеше и партия " " за 10 хиляди лева като непълен иск от 50 000 лева, само че съдът отхвърля тази част от желае.

След отхвърлените искове Иванов би трябвало да заплати за разходи 693 лева на Костадинов и още 1400 лева на " ". Костадинов пък му дължи 825 лева

Костадинов взема Иванов на мушка, откакто той разкрива лъжата, че " " не са имали законова опция да се откажат от партийната си дотация, което беше тяхно предизборно заричане. В репортажите си репортерът се занимава и с придобиването от Костадинов на вкусен парцел покрай морския бряг във Варна за 200 000 лева За партийната дотация имаше и прокурорско следствие, което обаче беше прекъснато през 2021 година с претекст, че закононарушение няма.

В исковата си молба Иванов споделя, че от 6 до 13 май 2020 година, откакто е излъчено негово изявление с Костадинов, е бил обект на клеветническа акция от страна на " " и водача й. Това накърнило честта, достолепието и положителното му име, с които се употребява измежду околните си, сътрудниците и в обществото. 

" Така посрещнахме екипа на Нова ТВ, който снима към 4 часа, с цел да инсталира поръчков материал в опит да компрометира доктор. Посрещнахме един публицист - жертва на времето, в което живее. Човек, който прави това, което му кажат. Зависим от системата и от тези, които му заплащат да прави нереалистични и подвеждащи материали, практикуващ в страна, която е на 111 място по независимост на словото и се ръководи от хора с прякори Тиквата, Свинята, Джуджето. Безскрупулни и подготвени на всичко, с цел да останат на власт, с цел да продължат да грабят ненаситно ", твърди Костадинов.

Оказва се, че видеото, което Костадинов поства и което стои и 3 дни на уеб страницата на тв " Евроком ", е инсталирано със надписи, които не отговорят на истината.

Свидетелка, колежка на Иванов, участвала на изявлението, споделя, че откакто формалният диалог сред Костадинов и Иванов завършил и камерите на тв били изключени, двамата почнали да си приказват другарски, а двама другари на Костадинов траяли да снимат протичащото се с телефоните си. Костадинов обърнал разговора към политиката, към това че поръчки се извършват от публицисти и така нататък Иванов говорел за някогашната си шефка в малкия екран и думите му били, че тя " се наведе пред гербаджиите ", затова сред тях настъпил скандал, поради което той напуснал малкия екран.

Този диалог не отговаря на инсталирано5о и излъчено във Facebook от Костадинов. В монтажа се чува " се наведох пред гербаджиите ", въпреки че Иванов не е правил такова изказване. 

Показания по делото е дал и Ц.Г., евентуално Цончо Генчев, защото той изяснява, че е съучредител на " ". Той бил инцидентно с Костадинов по време на изявлението. Лидерът на партията го поканил да му види къщата, а там ги чакал екипът на Нова тв. Ц.Г. свидетелства, че репортерът почнал да задава с извънредно надменно поведение провокативни въпроси и две камери снимали Костадинов. Той поканил всички в къщата. Имало въпроси за къщата, за партийната дотация, за назначението на Костадинов в Регионалния исторически музей.

Костадинов води и свидетелка, която има контракт с " " с рекламната си организация, която споделя, че е чула имитация на Иванов " Да, но пред гербаджиите се наведох ". Съдът обаче не дава религия на тези показания, определяйки ги като спорни. Освен това по делото има и експертизи, които демонстрират, че записът на Костадинов е манипулиран.

Съдът приема, че изказванията във видеото по адрес на Иванов са обидни и оскърбителен. " Липсата на задоволително фактическо съображение в поддръжка на оценъчните съждения значи, че в тази ситуация има корист със свободата на словото, преднамереност и отправяне на оскърбителни персонални нападки. Това е отговорно и противоправно държание ", написа в правосъдното решение.

Според съда употребяваните от Костадинов изрази по адрес на Иванов излизат  " надалеч отвън допустимия звук и език ", внушават " нравствено укоримо, аморално и противоправно държание и засягащи по неприемлив метод правната сфера на ищеца ".

В част от изявленията на Костадинов съдът не намира засегнатост и клюка, въпреки и " да са употребявани изразни средства, манифестиращи извънредно отрицателно отношение към личността на Иванов ".

Съдията не намира виновност при " ", защото не се открива Костадинов да е изпълнявал партийно предписание, публикувайки манипулираното видео за Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР