Лидерът на БСП Корнелия пристигна в Кърджали, настоя България да

...
Лидерът на БСП Корнелия пристигна в Кърджали, настоя България да
Коментари Харесай

Нинова: Да питаме Ердоган за тракийските бежанци и Кърджали

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия дойде в Кърджали, настоя България да сложи въпроса за обезщетенията за парцелите на тракийските бежанци в Турция, прикани за завършек на разделянето измежду народа и за обединяване на политиците, разяснява изявлението на Ердоган за Кърджали и разгласи, че партията е подготвена за изборите.

Тя акцентира, че реакцията на Турция, в случай че България сложи въпроса за обезщетенията за парцелите на тракийските бежанци, зависи от това по какъв начин нашата страна ще го показа на срещата във Варна на 26 март. Нинова напомни, че през 2008 година беше образувана взаимна работна група, само че тя не работи.

Ердоган идва във Варна

„ От нас зависи дали поредно и изрично ще сложим този въпрос, и дали ще обновим разговора в тази работна група .

Не може да се твърди, че от една среща казусът ще бъде решен. Но е хубаво да се постави начало на този двустранен диалог. Въпросът беше подложен и в резолюция на Европейска комисия през 2008 година като общ европейски и би трябвало да се върви към решение през годините. Затова в този момент е моментът страната ни да го сложи с задоволителна тежест точно по време на европредседателството ни “, акцентира тя.

В отговор на въпроса за какво тъкмо министър председателят Бойко Борисов посредничи за сдобряването сред Анкара и Европейски Съюз Нинова уточни, че той самичък се е нагърбил с тази роля, само че, за жалост, тя не дава резултат нито за Турция, нито за Европа, нито за България.

Нинова

приказва и за разделянето и от Кърджали прикани сътрудниците си политици да спрат това „ по всички линии “ .

Според нея е належащо обединяване на политиците по огромните тематики на деня – „ народът е заседнал в беднотия, в неприятно качество на образованието и на опазването на здравето, липса на работа, а младежите отпътуват в чужбина, демографска злополука “, уточни тя. Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия е подготвена за избори, само че народът взема решение кой ще го ръководи.

Ердоган: Как да мислим друго за Одрин и Кърджали

Ердоган пробуди османското минало, имал проект

Ердоган посегна към Западна Тракия, Гърция реагира

Лидерът на левицата разяснява и изявлението на турския президент Ердоган за духовните граници на Турция и Кърджали, определяйки го като „ следващата провокация към суверенитета и националната целокупност на България “. „ Това е безусловно недопустимо за нас. Кърджали е България. Кърджали е и духовната столица на Източните Родопи “, съобщи Нинова.

„ Обявяваме се срещу намесата на непознати страни във вътрешните каузи на България “ ,

акцентира тя. По нейните думи позицията на президента Ердоган е в прорез с интернационалното право и правилата за добросъседство.

„ Настояваме на срещата във Варна, такава безапелационна позиция да бъде декларирана от министър-председателя на България – за отбрана на националния суверенитет и териториалната целокупност на страната. Призоваваме го в ролята му на медиатор сред Европейски Съюз и Турция, да мисли преди всичко за народа си и националния суверенитет на България “, сподели още Нинова.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР