Лидерът на БСП Корнелия Нинова загуби окончателно делото за клевета

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова загуби окончателно делото за клевета
Коментари Харесай

Нинова окончателно загуби делото за клевета по казуса 'Техноимпекс' срещу Десислава Атанасова

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова загуби дефинитивно делото за клюка по проблема с приватизацията на " Техноимпекс " ЕАД против ръководителя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и ще би трябвало да заплати на Атанасова 2400 лева, както и 1716 лева на ГЕРБ за разходи за адвокатски услуги по делото, постанови Върховният касационен съд, написа OFFNews.bg.
Делото бе заведено през 2017 година, като Нинова претендираше за обезщетение от 30 000 лева за нанесени неимуществени вреди от изказванията на Атанасова. 

Първо Софийският градски съд, а след това и апелативният отхвърлиха настояването на социалист №1 и по този начин делото стигна до Върховен касационен съд.  
На 16 ноември 2017 година в изявление пред бТВ Десислава Атанасова споделя, че " държанието на Нинова е истерично, тъй като се приказва за приватизация и смяна в Конституцията ". Четиринадесет дни по-късно, още веднъж пред бТВ, Атанасова отбелязва: " Не е правилно, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е проверявана от трима основни прокурори за договорката за " Техноимпекс ", както тя твърди; в действителност никой не я е проверявал " … " Нинова доста постоянно злоупотребява и изказванията й не са другар на истината. Тя се опасява от тематиката за приватизацията ". 
Атанасова при разнообразни изявленията назовава Нинова " госпожа Импекс ", " приватизаторката ", " Госпожа Страхливка ". Освен това написа във фейсбук следното: " Сделката за " Техноимпекс 98 ", по която Корнелия Нинова е главен състезател с 33% присъединяване, е анатемосана от Българска социалистическа партия още през 2001 година, единствено три години след приватизацията на скандалното сдружение на 11 юни 2001 година Висшият съвет на Българска социалистическа партия тържествено раздава на публицистите своята книга " Корупцията - главен детайл в ръководството на Съюз на демократичните сили: юни 1997-април 2001 година ". Тя е отдадена на " синята " приватизация по време на ръководството на ОДС. При представянето на " корупционната книга " представителят на Българска социалистическа партия М. Ч. изяснява, че най-малко половината от " сините " приватизационни покупко-продажби са съмнителни. Социалистическата партия твърди, че РМД-приватизацията е преодоляване на предприятията посредством мажоритарно присъединяване от " партийни парашутисти " и " братовчеди ". Схемата с РМД-тата е разказана напълно в корупционен аспект - там е и " Техноимпекс-98 ", и приватизаторката! "

Главният прокурор показва писмо, че от момента на подписване на контракта за приватизация на 13.01.1999 година са изтекли съвсем 18 година, през които не са подавани сигнали, не са осъществявани инспекции и не е формирано досъдебно произвеждане за въпросната договорка. Изрично е очебийно, че не са открити преписки или досъдебни производства, касаещи придобиване на акции от " Техноимпекс-98 " АД от страна на Нинова.
При отменяне на желае САС припомня, че свободата на словото е уредено в Конституцията, само че тя не е безспорна. Съдът дава и уточнения кои изказвания са оскърбителен и оценъчни. Но в последна сметка отсъжда, че " не е противоправно изявлението на отзиви с отрицателна оценка, засягащи съответно лице, когато името му се разяснява по отношение на публичен въпрос, обвързван с неговия пост, активност или занимание ".
Върховните съдии припомнят, че и Нинова, и Атанасова се занимават с политика и са обществено известни фигури. Те са политически съперници и в границите на нормалните политически конфликти е размяната на реплики, съдържащи отрицателни оценъчни съждения за политическия съперник.
По отношение на претенцията на водача на Българска социалистическа партия към ГЕРБ висшият съд е приел, че няма доказателства юридическото лице да е възлагало на Атанасова да прави описаните в исковата молба изказвания и с тях да ангажира самата партия.
 
 
 
29 Ное 20222829 Ное 20226729 Ное 20226629 Ное 20227029 Ное 20225929 Ное 2022170КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022100619 Ное 202290729 Ное 2022724 Sep 20223047
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР