Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че спира преговорите за

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че спира преговорите за
Коментари Харесай

БСП спря преговорите с ПП заради изгонените руски дипломати

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че стопира договарянията за сформиране на държавно управление с " Продължаваме промяната " поради решението на премиера в оставка (две трети от дипломатическата задача у нас). Нинова, която е вицепремиер и министър на стопанската система, съобщи, че Кирил Петков еднолично е взел това " недопустимо " решение и нито тя, нито останалите членове на държавното управление са го обсъждали и дали своят вот.

Затова Българска социалистическа партия сложи изискване – ще продължи договарянията за кабинет с Политическа партия в този парламент, в случай че партията предложи различен претендент за министър-председател и " Кирил Петков поеме отговорността за това си държание до момента ".

По информация на Mediapool решението е взето още в средата на май от Съвета по сигурността към Министерски съвет, в който вземат участие както началниците на службите, по този начин и представител на президента.

Кабинетът " Петков " падна от власт предходната седмица, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане " му гласоподаваха избор на съмнение. Сега Петков се пробва да образува ново държавно управление в този парламент с поддръжката на Българска социалистическа партия, " Демократична България " и самостоятелни депутати – в случай че не успее, отиваме на избори със служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев, който сигурно ще направи всичко допустимо да обърне курса на страната към Русия.

ДАНС да покаже отчета си пред депутатите

" Искаме да има закрито съвещание на Народното събрание и чуване на шефа на ДАНС за отчета, който е изготвил и дал до този миг, може би само на господин Петков ", сподели Нинова и добави, че тези отчети би трябвало да бъдат изпратени до премиера, президента и ръководителя на Народно събрание.

" Не може президентът да не знае ", сподели Нинова, откакто президентът даде да се разбере, че е неудовлетворен от изгонването на съветските дипломати.

Нинова добави, че от обществената информация се схваща, че се касае за шпионаж, който визира националната сигурност. " Уместното е президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност ", добави водачът на Българска социалистическа партия.

Въпросът е обсъждан на закрито съвещание в Министерски съвет

По-рано спортният министър в оставка Радостин Василев (напуснал ИТН) разяснява пред кореспонденти, че въпросът с съветските дипломати е обсъждан на закрито държавно съвещание и министрите от квотата на Българска социалистическа партия са реагирали отрицателно.

" Беше на закрито съвещание обсъждан въпросът. Вижте, с цел да се вземе такова решение, първо би трябвало да има отчети от службите, с които аз не съм осведомен. Това е решение, което е било в процедура, не е еднолично или едностранно. По-скоро би трябвало да попитате премиера, тъй като при него рапортуват всички ръководители на служби в България ", сподели Василев.

" Президентът сигурно чете отчета на службите, за Българска социалистическа партия като партия не мога да отговоря ", посочи той.

Лидерът на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров разяснява, че решението за изгонването на дипломатите е взето от премиера и то е " изцяло обикновено ".

" Продължаваме да вършим всичко допустимо да излъчим държавно управление в този мандат. В понеделник Политическа партия даде мандат за договаряния, само че с оглед новата информация, ще се съберем още веднъж да разясняваме. Надяваме се и Българска социалистическа партия да премисли своето решение. Виждате, че основаването на държавно управление в този мандат е приоритет и на българските жители. Не сме стигнали на стадий да обсъждаме личен състав на държавното управление, разисква се формула, която да сплоти всички партии. Път за договаряния постоянно има, другояче нямаше да са договаряния, а извиване на ръце. Имаме време до петък до връчване на мандата ", сподели Гюров.
" Кирил Петков е кандидатурата за министър председател ", добави ръководителят на Народно събрание Мирослав Иванов (ПП). Христо Иванов: Решението е закъсняло, само че вярно
Решението на Българска социалистическа партия явно придвижва станата не още единствено с една крачка към избори, а към опасността от все по-голяма неуправляемост и безпорядък, съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и прикани всички да демонстрират здрав разсъдък и да намерят метод да се излъчи ръководство.

Христо Иванов сподели, че решението за изгонването на дипломатите не е взето еднолично от Кирил Петков и доколкото е осведомен, е взето от Министерски съвет на 18 май:

" Да, говореше се за информация от ДАНС. Аз не съм я виждал. Моето схващане е, че главната аргументация на решението, и то е обсъждано, и по моя информация има решение на Министерския съвет по тази тематика от 18 май ".

" Става дума за използване на правилото за пропорция, който е залегнал във Виенската спогодба за дипломатическите връзки ", разясни Иванов. Според тази спогодба би трябвало да има пропорция сред дипломатическите представители на две страни: " Русия досега имаше 118 души у нас, а България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за фрапантна диспропорционалност и от тази позиция на мен ми се вижда, че това решение има своя аргумент ".

Според Христо Иванов обаче не е единствено какво има в ДАНС. " Въпросът е, изключително откакто Русия ни разгласи за враждебна страна, е редно да възстановим пропорцията в дипломатическите взаимоотношения. И да се надяваме, че един ден една демократична Русия, която е ориентирана към съблюдаване на интернационалния ред, ще можем да преразглеждаме връзките си с нея ".

По думите му решението се употребява с " настоятелната поддръжка " на Демократична България.

" Смятаме, че това решение е закъсняло, само че вярно и в случай че някой би трябвало да бъде подложен под забраняване, това са представители на " Възраждане ", съобщи Иванов, откакто Костадин Костадинов прикани Кирил Петков да бъде подложен под " забраняване ".

Запитан за какво решението става факт чак в този момент, той отговори: " Доколкото разбирам, във Външно министерство имало някакви процеси, които е трябвало да протекат. "

На въпрос дали Демократична България биха предложили на Политическа партия да сменят претендент -премиера си, с цел да върнат Българска социалистическа партия на масата на договаряния, Иванов разяснява: " Мисля, че би трябвало да обсъдим всички вероятни разновидности. "
Той прикани партиите да си поговорят за цели: " Да забележим кой е подготвен да създадем тази нужна крачка за България, с цел да отпушим да вземем за пример, казуса с Шенген. кой е подготвен в действителност да застане зад политики, свързани с влизане в еврозоната? Кой е подготвен да работи да същинска енергийна самостоятелност на България? "
Радев: Надявам се министър председателят да го е обмислил добре

" Надяваме се министър-председателят в оставка да е взел решението за изгонването на съветските дипломати въз основата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последици ", разяснява в сряда сутринта президентът Румен Радев , който е в Мадрид за срещата на върха на НАТО.

Вицето му Илияна Йотова разяснява онлайн от Павликени, че " решението за отзоваването на съветските дипломати е невиждано, тъй като е взето от държавно управление, което е изгубило доверието на българския парламент и към този момент е в оставка ".

" Според мен редното беше това решение, сигурна съм, че има съображение откакто споделя министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на идващия кабинет , който и да е той ", сподели Йотова.

По думите ѝ " най-тежката мярка е " скъсването " на дипломатическите връзки. Много се надявам да не стигнем до там. Вчера за всички нас това беше изненада и аз ще се въздържа от всевъзможен коментар, тъй като в действителност нямаме грам информация ".

По същото време Корнелия Нинова също разяснява във фейсбук, че изгонването на 70 съветски дипломати е " невиждан акт в българската дипломация, който ще има дълготрайни последствия ".

Тошко Йорданов: Министър Генчовска не е била съгласна

" Истината е, че това е персонално решение на Кирил Петков и то му е хрумнало, до момента в който пътуваше във влака за Украйна, когато ходеха в Киев ", сподели пред Нова телевизия шефът на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов . По думите му министър председателят е споделил концепцията с присъстващите, измежду които е бил Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

" Радвам се, че Българска социалистическа партия постъпват вярно ", сподели Йорданов във връзка настояването на Нинова Кирил Петков да не е кандидат-премиер. " Това е истината. Кирил Петков не става за министър председател. Той не става за човек с власт, тъй като Кирил Петков, ще се повторя, е Бойко Борисов с тапия от Харвард. Абсолютно същия непоносим диктаторски нрав - това е ".

Йорданов съобщи, че договарянията за сформиране на държавно управление в границите на този парламент са изцяло вероятни, в случай че Кирил Петков и Асен Василев не са част от него.

Според Йорданов външният министър Теодора Генчовска, която е от квотата на Има Такъв Народ, не била съгласна . Ако съветската страна приложи реципрочни ограничения, България на процедура ще остане без посланичество в Москва, сподели Йорданов.

Същото мнение показаха и от ГЕРБ . Според тях при ответно решение на Москва в Русия няма да останат български дипломати. В партията научили за изгонването на хората от съветските задачи у нас от медиите.

Нюансирана реакция на ГЕРБ

" Първо, не всички са дипломати, 43-ма са дипломатите. И би трябвало да се посочи всички ли те в действителност са правили шпионска активност. На тези въпроси нямаме отговор ", съобщи депутатът от ГЕРБ и някогашен външен министър Екатерина Захариева . Добави, че се надява " това да не е вследствие на под паника дейности поради вътрешнополитическата обстановка ".

" Ако това, което министър председателят Кирил Петков споделя, че въз основата на оперативна информация е открито, че изгонените хора са правили действия, несъвместими със декларираните от тях, би трябвало да поздравим българските служби за добре свършената работа ", разяснява Даниел Митов от ГЕРБ . Призова службите да продължат активността си по тематиката, тъй като " има хора на длъжности в кабинета в оставка, които не престават да обслужват съветски стопански ползи, по-специално да пазят ползите на " Лукойл ".

Лидерът на проруската партия " Възраждане " Костадин Костадинов, именуван още Копейкин, разгласи в декларация, че министър председателят Кирил Петков незабавно би трябвало да бъде подложен под забраняване, тъй като еднолично е взел " безумното решение " за изгонването на дипломатите.

Депутати от " Продължаваме промяната " (ПП) опазиха решението на Кирил Петков, макар че не знаели за него авансово .

" Когато има данни, че тези лица би трябвало да бъдат изгонени, въпросът е по-скоро механически ", разяснява пред кореспонденти Димитър Гочев.

Обявеното изпъждане на съветски дипломати получи и отзив в Европа. " невиждано решителна стъпка против Кремъл в страна, в която връзките с Москва са дълбоки ". От изданието напомнят, че Петков разгласи, че държавното управление му е свалено с избор на съмнение не без помощта на Русия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР