Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ започва

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ започва
Коментари Харесай

БСП ще бори сделката за ЧЕЗ с подписка и колективен съдебен иск

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че партията ѝ стартира подписка измежду българите за прекъсване на договорката с ЧЕЗ и че ще внесе групов иск в съда. Нинова направи поръчката след среща с посланика на Чехия в София Душан Щраух във връзка договорката за българския бизнес на ЧЕЗ.

" От няколко дни с авторитетни адвокати по европейско право в България и на открито, както и с авторитетни адвокати по комерсиално право, обсъждаме и приготвяме внасянето на групов иск в съда, български или чешки, с цел да спре договорката ", сподели Нинова, представена от " Фокус ". От думите ѝ се разбра, че няма упования към българските институции, ангажирани с инспекция на договорката.

Във вторник (27 февруари) водачът на Българска социалистическа партия се разгласи за прекъсване на договорката сред ЧЕЗ и " Инерком " и за явяване на българската страна като кандидат-купувач. Въпреки че в началото Борисов отхвърли концепцията страната да влезе като притежател в ЧЕЗ, тази заран се разбра, че държавното управление е поискало надзорен дял при продажбата българския бизнес на чешката компания, в случай че продавачът и купувачът се съгласят.

Сега водачът на социалистите упрекна Борисов, че работи под паника. Според нея отговорността за случилото се към договорката не е на чешкото държавно управление, а на българското и персонално на министър-председателя. Преди два дни Борисов съобщи, че реакциите към договорката с ЧЕЗ за " ювелирна акция ", която е спретната на държавното управление му по сюжет, сходен на февруарските митинги от 2013 година, след които подаде оставка. " Това е сюжетът на тея гадове, само че ще ги пъдя тоя път до дъно ", съобщи министър председателят. " Кого наричате гадове, господин Борисов, тъй като 2013 година ви смъкна българският народ с митинги ", попита през днешния ден Нинова.

Тя заяви, че при срещата си с чешкия дипломат му е връчила публично писмо до премиера Андрей Бабиш, в което показва позицията на Българска социалистическа партия за продажбата на ЧЕЗ и насочва запитване към държавното управление му дали е спазено чешкото законодателство при прекачване на компанията, какви гаранции са дадени, от кои банки, от кои офшорни компании са се заели със договорката. По думите на Нинова измежду въпросите е и дали ЧЕЗ е изпълнила уговорката си по контракта да уведоми българското държавно управление за договорката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР