Лидерът на БСП Корнелия Нинова © Георги Кожухаров Ден след

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова © Георги Кожухаров Ден след
Коментари Харесай

Вечерни новини: Премиерът отстрани директорите на три болници заради починало дете, БСП се скри за "Цацаров - шеф на антикорупционната комисия"

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова

© Георги Кожухаров Ден откакто ГЕРБ и " Обединени патриоти " предложиха Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ, опозицията в лицето на Българска социалистическа партия няма нито позиция за съществуващите претенденти, нито различна кандидатура. Единствен конкурент за поста към този момент е юристът Симеон Найденов от " Воля " на Веселин Марешки. За сметка на това реакция имаше от страна на Движение за права и свободи, съгласно които " безспорният професионализъм и качествата " на Цацаров са държавно благосъстояние. След изказване на водача на НФСБ Валери Симеонов в Народното събрание пък стана ясно, че групата на патриотите са поканили Цацаров на диалог на следващия ден, преди да поддържат кандидатурата му. Според Симеонов номинацията на Цацаров не е била обсъждана с НФСБ, а е била подкрепена от обособени депутати от " Обединени патриоти ".

Извън столицата пък недоволни жители от водния режим в Перник стачкуваха пред постройката на локалното ВиК сдружение с транспаранти " Къде ни е водата " и " Престъпниците вън ". Протестиращите настояха някой да поеме отговорност за създалата се обстановка и желаеха да се направи инспекция на качеството на водата сега, с цел да се откри дали е годна за пиянство. Малка група протестиращи бяха позволени до среща с шефа на ВИК сдружението, след която стана ясно, че се търсят различни водоизточници, които да доставят Перник с вода. По-късно денем зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков дойде в града за среща с кмета и разгласи, че ще има осъдени за водната рецесия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Междувременно Европейската национална партия избра своя нов водач - предстоящо това е някогашният президент на Европейския съвет Доналд Туск. Той заема поста с поддръжката на сегашния началник Жозеф Дол. Решението беше взето по време на двудневен конгрес на партията в Загреб, който продължава и на следващия ден. Тогава ще бъдат определени заместниците на Туск, измежду които се чака да бъде и българският еврокомисар Мария Габриел.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Още от водещите вести от деня в три фрази

Бойко Борисов в профил краткотрайно шефове на три лечебни заведения поради смъртен случай на дете

След среща с родителите на умрялото в столицата преди дни 3-годишно дете министър председателят Бойко Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да в профил тримата шефове на лечебните заведения, в които е преглеждано и лекувано детето: Специализираната детска болница " Проф. Иван Митев ", болница " Лозенец " и Пирогов . Междувременно държавното управление реши да отпусне огромната сума от 6.7 млн. лева , с които да се платят налозите на болница " Лозенец ". " Само отпускаме пари, единствено плащаме, Ананиев, и резултатът е разплакани родители при мен. Ако това е вярно... ", обърна се Борисов към здравния министър.

Държавата ще търси 80 млн. лева за неизгодно сменени гори

След многогодишно закъснение Министерството на земеделието разгласи, че е пресметнало кои сменени гори са били неизгодни за страната и стартира да си търси доплащане . Щетата е оценена на 80 млн. лева и визира 80% от сменените по времето на кабинета " Станишев " територии. Санкцията идва след изговаряне от Брюксел, само че занапред частните притежатели могат да апелират оценките .

Правителството отпусна 51 млн. лв. за коледни надбавки за най-бедните пенсионери

Правителството отпусна 51 млн. лв. за коледни надбавки, които ще отидат при най-нуждаещите се пенсионери. По 40 лв. в допълнение ще получат тези, които получават до 363 лв. пенсия, колкото е линията на бедността за идната година. Според общественото министерство мярката ще подкрепи към 1.24 млн. пенсионери, или повече от половината български пенсионери. Средствата са обезпечени посредством преструктуриране на централния бюджет.

Малта арестува прочут предприемач по случая с убитата проверяваща журналистка

Малтийските управляващи арестуваха прочут предприемач по отношение на следствието за убийството на проверяващата журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 година Йорген Фенек е арестуван на яхтата му при опит да напусне страната . Премиерът Джоузеф Мускат удостовери неговия арест, само че отхвърли да разяснява аргументите. Това се случва един ден откакто Мускат предложи опрощение на обвинен медиатор в убийството, в случай че даде доказателства за поръчителя. Осем месеца преди гибелта си Дафне Галиция е писала за компания в Дубай на име 17 Black, обвързвана с малтийски политици . Според следствие на Reuters от 2018 година Фенек е неин притежател .

Групата на ЕНП в европарламента изключи концепцията за налога върху самолетните полети

След много тежко разискване групата на Европейската национална партия в Европейския парламент взе решение за изключване на концепцията за налог върху самолетните полети от програмните документи , разгласи българският евродепутат Радан Кънев в профила си във Фейсбук. По-рано през ноември стана известно, че финансовият министър Владислав Горанов е подписал декларацията на холандското държавно управление за авиацията, която изиска данъчно облагане на самолетните полети. След като тематиката стана гореща, Горанов сподели, че решението за поддръжката от страна на България е взето на равнище разискване в Министерския съвет, без да дава повече детайлности .

СНИМКА НА ДЕНЯ

Анастас Герджиков беше избран отново за ректор на Софийския университет

Фотограф: Юлия Лазарова
Досегашният ректор на университета и единствен претендент за поста проф. Анастас Герджиков предстоящо беше избран отново от общото заседание на университета. Мандатът му е 4-годишен, а като съществена цел през него той си сложи да увеличи качеството на образованието и да " интернационализира " научните проучвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР