Лидерът на Български възход“ Стефан Янев разговаря с главния прокурор

...
Лидерът на Български възход“ Стефан Янев разговаря с главния прокурор
Коментари Харесай

Гешев се срещна с Янев: Не може да има китайски стени между властите

Лидерът на „ Български напредък “ Стефан Янев беседва с основния прокурор Иван Гешев в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Срещата по думите на Янев е проведена в отговор на 240-те писма на Иван Гешев до народните представители.

„ Ние от „ Български напредък го одобряваме като знак за протегната ръка и знак за градивен разговор и партньорство сред институциите, тъй като това е смисълът на действието на институциите “, сподели той.

Според него подобен диалог е нужен освен с цел да бъде чут гласът на българските магистрати. „ Широкото схващане на жителите в обществото не е доста несъмнено какво желаеме да реализираме, обвързвано със правосъдната промяна и да забележим фокусът и рекомендациите на нашите европейски сътрудници “, изясни Янев и добави, че от БВ са подготвени за взаимоотношение във връзка с законодателните начинания.

„ Институцията, която представлявате, е най-точна и детайлна във връзка с наказателното право “, обърна се Янев към основния прокурор. Според водача на БВ наболели въпроси в обществото се нуждаят от незабавно решение. Такива да вземем за пример са войната по пътищата, наркоманията и други

Янев изрази подготвеност да се работи по този начин, че законодателната и правосъдната власт да водят разговор, от който следва да се намерят пресечните точки за верни и в полза на българските жители решения.

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна съобщи, че показва признателност за поканата да взе участие в този разговор. Едва ли през днешния ден можем да решим всички проблеми, само че можем да сложим едно положително начало, счита той. По думите му разделянето на управляващите допуска освен разделяне, само че и взаимоотношение сред тях. „ Не може да има китайски стени сред тях “, акцентира Гешев изключително в сегмента на битката с престъпността.

Главният прокурор заяви, че с изключение на от БВ, е получил предложения за срещи от още три парламентарни групи.

Той е безапелационен, че българските жители чакат всички управляващи да работят, с цел да им решат проблемите. „ Ние сме тук и повода за 240 писма е, че съм угрижен от неуспеха на българската страна с битката с престъпността “, сподели Гешев и добави, че битката с престъпността е отговорност на всички управляващи.

Липсва взаимоотношение сред правоохранителните институциите, сподели още Иван Гешев и добави, че не помни такова ниско равнище на взаимоотношение или липса на взаимоотношение даже и във времената, които всички считаме за неприятни.

Той е безапелационен, че в случай че няма връзка сред обособените звена – служби за сигурност, съд и прокуратура, то няма по какъв начин да бъде решено каквото и да било, тъй като в случай че службите не разкрият обещано закононарушение, няма по какъв начин то да стигне до съд и до прокуратура.

„ Не се правят законодателни промени, аз го назовавам правна промяна, а се правят такива през последните години, резултатът на които ще платят българските жители “, съобщи Гешев. Според него е извънредно време най-сетне да бъде чут гласът на настоящите магистрати – следователи, прокурори, съдии, само че и на научната общественост, като да вземем за пример проф. Герджиков, Даниел Вълчев, проф. Киров, проф. Панайотов и други, тъй като това са хора, които знаят действителните проблеми.

„ Ние пледираме да има разговор сред институциите и проблемите би трябвало да бъдат решавани незабавно според закона и законовите процедури “, изясни основният прокурор и добави, че в случай че не се усъвършенства обстановката, тези проблеми или ще се задълбочат, или ще станат нерешими. „ Не, че не сме отговорни, само че тогава ще сме потвърдено отговорни пред българските жители, които ни заплащат заплатите и чакат решение на проблемите “, посочи Гешев.

Главният прокурор изрази своята подготвеност, както и тази на прокуратурата, да взе участие в разговор за решение на всички проблеми. По думите му никой човек не може да схваща от всичко и е разумно да се чуе гласът на експертите.

Прокурор Борислав Сарафов добави, че всички те са практикуващи адвокати и практикуващи магистрати, които всекидневно виждат тъгата в очите на потърпевшите и наглостта в очите на обвинените. По някой път влизаме и в домовете на хората да търсим неразрешени неща, изясни той. „ Никога не се взема поради мнението ни, когато се изготвят законите “, акцентира Сарафов и добави, че точно те са хората, които най-ясно схващат настояването за правосъдна промяна.

Той изясни още, че са принудени да работят извънредно тромаво и неинтензивно, с доста старания да правят положителни резултати. Сарафов посочи, че процесуалният закон е остарял и са обречени да работят с нормативна база, която не е добра.

„ Правоприлагаме всекидневно в интерес на обществото “, безапелационен е той и добави, че работят с доста комплициран, муден и неефикасен инструментариум.

Сарафов съобщи, че с изключение на академичната общественост, магистратите също могат да дадат своя принос, тъй като практическата работа на терен дава по-различен взор. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР