Лидерът на Български възход Стефан Янев обяви, че в политиката

...
Лидерът на Български възход Стефан Янев обяви, че в политиката
Коментари Харесай

Стефан Янев за третия мандат, гнусливостта в политиката и Ковачки

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев разгласи, че в политиката не може да си гнуслив. Той изясни, че не си е трансформирал позицията за войната в Украйна, всичко било въпрос на нюанси. И отхвърли да познава Христо Ковачки.

Най-малката партия в Народното събрание все по-често се спряга за адресат на третия мандат, с който да бъде формирано държавно управление.

„ Когато се търси кабинет, който да преведе страната през рецесии, би трябвало  да е оптимално компромисен и признат от партиите ”, каза Янев пред Нова тв в четвъртък заран.

„ При трети мандат – без значение дали ще бъде връчен на нас или на който реши президентът, аз си представям сюжета за осъществяване на диалозите по този метод – от най-малките. Тоест ние с Демократична България сядаме първи и по този начин във прогресивен ред. Преди да се направи общ диалог – дали ще е лидерски, дали сред експерти - би трябвало да има поотделно диалози, да се види каква е настройката. Този диалог може да роди болшинство, което аз назовавам 160+ ”, сподели Янев.

Според него обаче първо би трябвало да се реши антикризисното държание на Народното събрание и партиите.

 „ Този диалог би трябвало да го стартираме с търсене на решения в кратковременен до средносрочен интервал, да кажем 1 година. Трябва да се търсят решения на обществените проблеми, проблемите с енергетиката и така нататък, изясни Янев.   

 „ Не бих споделил, че в този момент е моментът да се самопредлагам ”, сподели той на въпрос дали би станал министър председател. Той удостовери, че има концепция за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министър.

 „ Предстоят диалозите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме разговора, започвайки в обратна посока ”, сподели Янев.
" Гнуслив ли сте? "
Попитан дали е гнуслив в политиката и във връзка с обединенията, водачът на " Български напредък " отговори:

" Не мисля, че когато става дума за бъдещето на страната, на българския бизнес, на българските жители, по какъв начин те посрещат зимата, има място за гнусливост. В последна сметка, влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем ненавиждани и разкъсвани от разнообразни внушения и оценки, само че да свършим работата в полза на хората ".
Смяната в позицията за войната - било въпрос на нюанси
Янев твърди, че не си е трансформирал позицията си за поддръжка на Украйна във войната. Малко след нападението на Русия той разгласи, че става дума за " специфична военна интервенция ", като не даваше оценка на дейностите на Москва. На 1 март Народното събрание гласоподава оставката му като министър на защитата. Партия " Български напредък " обаче преди дни изненадващо гласоподава " за " изпращането на военна помощ за Украйна. Било въпрос на нюанси, обясни в този момент Стефан Янев:

„ Не че позицията ми не е непрекъсната и ясна, не съм бил свестен. Връщайки се обратно, началото на войната в действителност беше специфична военна интервенция. Българският народен интерес е да влезем във война и българските жители да не бъдат пушечно месо ”.

„ Всяка война приключва на масата за договаряния. И преди, и в този момент поддържаме Украйна. След мобилизацията в Русия опциите за договаряния са по-малки и нашето държание би трябвало да е по-отговорно ”.

Янев сподели, че няма информация гласуването на " Български напредък " по въпроса за оръжията за Украйна да е разгневило президентът. Той бил в непрекъсната връзка с Румен Радев, само че не знаел на кого ще връчи третия мандат, не било комфортно да го пита.

Преди дни депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев изрази безпокойството си от даването на възможното предоставяне на третия мандат на партия, за която имало подозрения за връзки с Христо Ковачки. 

" Ако той обаче отиде в “Български напредък ”, не е ясно кой стои зад тази групировка, какви са връзките им с Христо Ковачки ”, сподели той на 31 октомври по Нова тв. Той уточни, че резултатът на БВ на парламентарните избори в Бобовдол е извънредно мощен в секциите, в които преди този момент подобен резултат е имала партията на предприемача “Лидер ”. “Корпоративният избор е извънредно стеснителен, тъй като в случай че имаме мандатоносител, над който Ковачки има мощно въздействие, това е доста рисково за страната. Стефан Янев би трябвало да отговори, срещал ли се е с Ковачки, какво са се разбирали ”, сподели още Мирчев. 

Попитан през днешния ден по тематиката Стефан Янев отговори: " Много е елементарно да се вършат внушения ". Той не познавал Ковачки и не си бли срещал с него.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР