Лидерът на Атака Волен Сидеров е съпредседател на парламентарната група

...
Лидерът на Атака Волен Сидеров е съпредседател на парламентарната група
Коментари Харесай

Сидеров разкри в сензационно интервю пред БЛИЦ TV как се стигна до обрата с Борисов и Цветанов! От кого бе укротен Волен? Истината от първо лице!

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров е съпредседател на парламентарната група Обединени патриоти. Член е на комисиите по вътрешна сигурност и по външна политика. Със Сидеров беседваме по най-горещите обществено-политически тематики. Ето по какъв начин Сидеров отговори на въпросите на Ивайло Крачунов: - Г-н Сидеров, по какъв начин оценявате първите 5 месеца взаимна власт сред ГЕРБ и Обединени патриоти?
- В политическото съглашение сред ГЕРБ и Обединени патриоти е заложено да се изкара цялостен мандат - това са 4 години.

Въпреки че не е доста време, 5 месеца въпреки всичко бяха задоволителни, с цел да създадем това, за което ние настоявахме още до момента в който преговаряхме - да бъдат вдигнати пенсиите на 824 000 българи. Това стана изведнъж, от 1 октомври.

Мисля, че да се качат пенсиите на такова огромно число хора не се е случвало през целия интервал на Прехода. Тук не приказваме с какъв брой са увеличени пенсиите, а обстоятелството че е станало. Случват се и други хубави неща...

- Да, само че България продължава да е страната с най-ниски пенсии в Европа. Това по кое време ще се промени?
- Няма по какъв начин едно ръководство, което е на 5 месеца да поправя насъбрани дефекти от доста време, да не кажа от десетилетия. Но по-важното е стремежът да създадем нещо потребно и мисля, че това се вижда и дори затова биваме атакувани.

Ще дам един образец със себе си и моят изборен регион. Както знаете влязох единствено от Ямболската листа, не дублирах на никое място присъединяване в друга листа. Отидох в Ямбол, където листата е от 4 мандата, с цел да се преборя в моя роден град.

Откакто съм депутат от Ямбол съумях да направя по този начин, че да се форсира ремонта на пътя в Стралджа, който хората желаеха да бъде изработен от 20 години. Направихме среща с министъра на районното развиване и благоустройството Нанков и проверихме всички благоприятни условия за ускорение на ремонта. И то стана. Сега хората там напряко не могат да повярват. Те знаят, че това е станало с моя интервенция и виждат, че когато човек желае да направи нещо, то става.

Обикновено хората са привикнали нещата да се отсрочват с десетилетия и да им се споделя: " в този момент не може ".

Когато обаче се заемеш с нещо, то се получава.

По същия метод се случиха и много хубави неща - облекчение на бизнеса и отваряне на нови работни места. За страдание тези позитивни неща много постоянно биват засенчвани от изкуствени кавги, тъй като те са по-вкусни за медиите.



- В този смисъл очаквате ли зимата да бъде по-гореща от позиция на политически кавги и подправени вести?
- Да, не чакам свадите да спрат внезапно.

Все отново аз мисля, че българинът може да отсее зърното от плявата и да реши кое е потребно. Наблюдавам следното нещо у хората, тъй като съм минал през разнообразни стадии от политиката, и мисля че в този момент те са по-успокоени и повече вгледани в практическата част.

Отново ще се върна към моят изборен регион. Отивам и хората ми показват неуреден проблем. Разбира се всичко това е обвързвано с запаси, старания и лобиране в разнообразни министерства, само че аз върша каквото мога.

В Ямбол в този момент на дневен ред е Окръжната болница, която от 1990 година все някой дава обещание, че довърши. Реално ямболии нямат болница. Има единствено една остаряла, която не дава отговор на актуалните условия.

Ако се преборя за ремонтирането на Окръжната болница, ще бъда задоволен от присъединяване в съдружното ръководство, каквото и друго да се приказва и тече по разнообразни медии. Ще съм удовлетворен, че съм приключил нещо потребно за моите съграждани.

Иначе в никакъв случай не можеш да надиграеш свадите, подправените вести и внушения. Знам тази борба, тъй като съм я водил повече от 12 години, още от първия ден, в който съм в политиката се сблъсках с това.

Но в този момент работя по различен метод - не се пипвам толкоз на хвърлената провокация, колкото виждам да свърша нещо потребно. Даже в предаването ми " Неделник " по тв " Алфа " съм поставил графа " Не приказвай доста, свърши положително ".

- Какво друго сте заложили като приоритет за възстановяване на живота на хората?
- Обединени патриоти имаме наши дела от години. Те са свързани с дейности и законодателни начинания против Радикалния ислям. Работим по основаването на подобен закон.

Действаме и по проблеми свързани с образованието. Ще бъда задоволен и благополучен, в случай че видя в учебните заведения - междинни и висши, учебници, в които няма нелепости от рода на това, че Левски е бил престъпен нарушител, хванат на турската граница. Имаше сходно безумство в учебника за 3-ти клас. Или пък, че по времето на цар Симеон Велики не се било случило нищо изключително, а това е Златният век за България.

- Един абсурден преподавател Емил Джасим си разреши да наскърбява Васил Левски. Как ще бъдат преодолени сходни безобразия?
- Същата тази личност беше участник в скалъпения развой, така наречен медиен, с който се искаше оставката на Валери Симеонов пред Министерския съвет.

Същият този, който ругатни Левски, ругателства и си прави подигравка с национални герои. И той застанал там и претендира за повече независимост на словото. Каква повече независимост на словото от това да ти е разрешено да се гавриш с някой. В някой страни подлежиш на съд за такова нещо. България, обаче е хипертолерантна.

Такива хора ще не престават да замърсяват околното пространство. Сигурен съм, тъй като те също така работят и като платени, поръчкови детайли. Целта е да се всява безпорядък, да се подменя идентичността на българина, да му внушаваш ниско самочувствие, един тип той към този момент да не има вяра в нищо и в никого.

Такива хора ще има, само че за благополучие ще има и противопоставяне на тях. Една такава демонстрация като на този въпросния, незабавно провокира бурна социална реакция. Има към момента в България доста будни хора, които реагират и желаят строги ограничения за такива неща и прояви. И съм сигурен, че такива провокативни изявления незабавно ще срещат отпор!

Нашата роля като патриоти в ръководещата коалиция е да търсим административните и законодателни способи, по които можем това да го пресичаме.

Ще Ви дам още един образец от рубриката в " Неделник " - " Не приказвай доста, направи положително ". Спомняте се случая с този урод - пияният швед Ралф Сундберг, който изрита нашата камериерка Диана Петкова в лицето.

Всички се възмущаваха, само че някой направи ли нещо съответно. Ние се свързахме с потърпевшата жена, а по-късно я поканихме на изявление в телевизия " Алфа ". Обадих се на моя другар Ангел Симеонов, който има хотел в София и на морето, и той и откри работа незабавно.

Никой различен не се сети, че тази жена беше останала без работа след шокиращите неща, които претърпя. Тя искаше да продължи да работи същата работа, макар че има икономическо обучение. И, ето тя към този момент работи в хотела на приятеля ми Ангел Симеонов, който беше по този начин общителен да я предложения.

По този метод показахме, че помагайки на един съответен човек, може да се осмисли присъединяване ни в ръководството. Иначе другото са доста приказки по студия и публични места, които са омръзнали на хората.

Призовавам и другите политици и общественици нещо да свършат. Може да не е огромно, само че да е съответно. Тогава имам чувството и предвиждането, че както се пееше в един текст на Миряна Башева, че в случай че до всяко положително създание застане най-малко още едно, ще стане подобен живот, че единствено си крещя нека, нека, нека.

Някой ще каже, че това звучи идеалистично и умилително! Аз ще кажа: " дано да звучи по този начин, само че ти помогни на някого, а по-късно няма да ти пука толкоз какво приказват или пишат за теб ". Аз към този момент чувствам това.

- Как настъпи този поврат в връзките Ви с ГЕРБ? Първоначално бяхте гневен критик на Бойко Борисов, а в този момент сте дружно в държавното управление...
- Не. Не е тъкмо по този начин, тъй като през 2009 година, когато ГЕРБ стана първа политическа мощ както е и в този момент, " Атака " беше с 21 народни представители и тогава ние дадохме парламентарна поддръжка на Борисов и неговото държавно управление без да желаеме постове в кабинета.

Поддържахме тази поддръжка може би 2 години и половина. Оттеглихме поддръжката си, тъй като не бяхме съгласни да вземем за пример с това, че АЕЦ " Белене " бе разгласен за план, който няма да се прави, а преди този момент имаше такава концепция.

Имахме противоречие и по други политики, което ни накара да свалим поддръжката си. Не сме били в някакъв заплашителен спор, или в случай че е имало остри моменти... Политиката е грубо занятие, тя не е Виенски бал, а занятие, за което ти трябват доста здрави нерви.

Понякога някои не устоят и се срутват. В това грубо тестване се стига до остри моменти и конфликти. Но както прилича сред мъже, ние сме изчистили тези конфликти и несъгласия, по същия метод както със Симеонов и Каракачанов.

В един миг разбираш, че е ненужно и пречи на работата, с която си се заел. Това е социална работа, нещо да свършиш.

Ако се поддържа сред всички политически фигури ето по този начин поради спорта остракизъм и конфликтни връзки, кой страда от това? Като цяло страната!

Когато го осъзнаеш си казваш: " каквото било било ". И си стискаш ръцете.

Така или другояче ГЕРБ е определен за първа политическа мощ. Това е волята на гласоподавателите. Обединените патриоти сме на второ място вместо Движение за права и свободи.

Заставаме като подкрепящи сътрудници и гледаме какво може да се свърши. Всичко друго са приказки, които могат да се приказват дълго, само че от тях изгода няма действителна за хората.

Това е истината за нашите взаимоотношения с ГЕРБ.

- Вие имахте доста остри конфликти и с Цветан Цветанов. Всички си спомнят престрелките сред вас от парламентарната естрада. Нормализираха ли се връзките ви с Цветанов?
- Имали и с него несъгласия, с ГЕРБ като цяло. Били сме в опозиционна роля.

Разбира се, че връзките ни се възстановиха, тъй като в този момент работим дружно в Народното събрание. Логично е да работим в синхрон. Уточняваме какво би трябвало да се направи, какво е значимо и така нататък

Работим обикновено и колегиално с Цветанов. Смятам, че и двамата сме разбрали, че избрани етапи от предишното не могат да остават да тежат. Не може цялостен живот човек да живее с някакъв избран миг.

Животът е динамичност и се трансформира, и е значимо тази смяна да я правиш в името на положителното, а не на злото.

- Раждането на Волен Сидеров-младши ли укроти Волен Сидеров-старши?
- Раждането на Волен младши сигурно ми се е отразило, тъй като това за мен е първото дете в живото ми, макар годините ми, които не са първа младост. Но по този начин се е случило. Освен това е единственият правоприемник във фамилия Сидерови по мъжка линия. По женска линия има около брат ми, само че по мъжка до този миг нямаше.

Приемам раждането на сина ми като голямо благополучие, Божи подарък и подарък Свише. Няма по какъв начин раждането на Волен да не ме промени и да не усили възприятието на отговорност в мен, тъй като към този момент отговаряш за още един дребен човек и си мислиш по какъв метод той ще пораства и ще се развие.

Скоро сключих брак и за мен фамилията става по-важната част от живота ми, в сравнение с другите действия, които не желая да класифицирам в ранглисти.

Семейството към този момент е най-важната част от живота ми. Това не значи, че ще изгубя интерес и ще спра да се занимавам с публичните проблеми. Моите възгледи са още от младините ми.

Може би ще бъда един по-мъдър държавник. Виждате, че не употребявам умишлено думата " политик ", тъй като политик, това е човек, който се е заел с социална работа, като преди този момент е имал избрана специалност или занятие.

Политик не е специалност, по-скоро е занятие, с което ти си се захванал, тъй като нещо те е подтикнало.


- Какво подтикна Вас да се заемете с политика?
- Мен особено ме подтикнаха хората, които четяха публикациите ми и гледаха предаванията ми. Те ми споделяха: " Това, което приказваш ни харесва. Направи политическа мощ, с цел да можем да гласуваме за теб и да те следваме ".

Аз това и направих. Моят случай е подобен. Мисля че това е единственият сходен случай в новата българска политика - някой да е направил партия, която да е извикана на живот от неговата читателска и зрителска публика.

- Пожелавам Ви триумф в публичната активност?
- Благодаря. Успех на Вас, на БЛИЦ и на хората, които се интересуват от публичния живот!

Ще дам и един съвет - дано българите да стартират да се учат да мислят мислят, когато видят че нещо се случва в политиката и обществото, не първо да ругаят този който гледат, а по какъв начин да се подобрят нещата.

Тук се обръщам и към нашите фенове и гласоподаватели: Най-лесно е да посочиш този, който е в законодателната или изпълнителната власт и да кажеш - той е неприятният! Обръщай взор и към себе си, тъй като ти си този, който го избираш.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР