Лидерът на антисистемното Движение 5 звезди“ Луиджи ди Майо изрази

...
Лидерът на антисистемното Движение 5 звезди“ Луиджи ди Майо изрази
Коментари Харесай

Популисти и десни искат да формират правителство на Италия

Лидерът на антисистемното Движение „ 5 звезди “ Луиджи ди Майо изрази през днешния ден подготвеност да образува държавно управление на Италия, само че крайнодясният водач Матео Салвини съобщи, че това се поставя на обединението, в която взе участие партията му.

Парламентарните изборите в Италия в неделя не обрисуваха явен победител, като десният блок, в който са „ Лига “ на Салвини, „ Форца Италия “ на експремиера Силвио Берлускони и „ Италиански братя “ на Джорджа Мелони получи към 37% от гласовете.

Популистите от „ 5 звезди “ се оказаха най-силната единична партия с 32 на 100, а ръководещия левоцентристки блок към Демократическата партия на експремиера Матео Ренци взе 22%, като той разгласи, че подава оставка поради слабия резултат.

Лидерът на „ 5 звезди “ съобщи, че „ усеща отговорност за образуването на държавно управление “, и изрази подготвеност за диалози с „ всички политически играчи “ за образуване на болшинство в двукамарния парламент. „ Тези избори за успех за „ 5 звезди “, сподели Ди Майо, като уточни, че „ вложителите нямат причина за безпокойствие “. Неговата групировка усили със 7% резултата си от изборите през 2013 година, когато получи 25% от гласовете.

„ Имаме правото и задължението да управляваме в идните години “, сподели от своя страна крайнодесният Матео Салвини, визирайки десния блок. Неговата антимигрантска и евроскептична партия „ Лига “ получи съвсем 18% (при 4% на вота преди пет години), изпреварвайки колегата „ Форца Италия “, получил към 14 на 100.

Салвини обаче съобщи, че няма да взе участие в „ чорба минестроне “, запитан за коалиция с „ 5 звезди “. Той посочи, че „ в идващите часове “ ще беседва със съдружниците си, и по-конкретно с магната Силвио Берлускони.

„ Еврото беше и си остава неточност “, съобщи той, само че добави, че организирането на референдум за участието на Италия в еврозоната е „ немислимо “.

Европейската комисия изрази убеденост, че президентът на Италия Серджо Матарела е в положение да спомогне за съставянето на устойчиво държавно управление, само че не се зае да разяснява неокончателните резултати от изборите.

Това обаче направи френският президент Еманюел Макрон, съгласно който „ миграционният напън “ е изиграл основна роля в италианския избор. „ Предпазлив съм към този момент, чакайки решението на италианския президент “, съобщи Макрон, визирайки правото на Матарела да уточни партия, която да се опит да образува държавно управление.

За миналите 4 години в Италия дойдоха над 600 000 имигранти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР