Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири се появи в

...
Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири се появи в
Коментари Харесай

Мъртъв? Лидерът на Ал Кайда се появи във видео за годишнината от 9/11

Лидерът на " Ал Кайда " Айман аз Зауахири се появи в ново видео, обвързвано с отбелязването на 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември, месеци откакто бяха публикувани клюки, че той е мъртъв, съобщи Асошиейтед прес.

Американската организация SITE Intelligence Group, профилирана в наблюдаване на джихадистките групировки, съобщи, че видеото е пуснато през вчерашния ден.

В него Зауахири казвал, че " Ерусалим в никакъв случай няма да бъде юдаизиран ", и хвалел офанзивите на " Ал Кайда ", в това число против съветските войски в Сирия през януари. Той изтъквал и изтеглянето на американската войска от Афганистан след 20-годишната война.

Според SITE това изказване не значи безусловно, че записът е изработен наскоро, защото съглашението с талибаните за евакуиране е подписано през февруари 2020 година.

Зауахири не казвал нищо завладяването на Афганистан и столицата Кабул от талибаните предишния месец, само че споменавал офанзивата от 1 януари против съветските войски в края на северния сирийски град Ракка.



От края на 2020 година се носят клюки, Зауахири е умрял от болест. Оттогава до през вчерашния ден не се беше появявало нито видео, нито доказателство, че е жив.

По думите на Рита Кац, шеф на SITE, той може и да е мъртъв, само че в случай че е по този начин, то това датира най-рано от януари 2021 година.

Речта на Зауахири е записана във видеоклип с дълготрайност 61 минути и 37 секунди, продуциран от медийната фондация " Ас Сахаб " на групировката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР