Лидерът Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил убит при

...
Лидерът Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил убит при
Коментари Харесай

САЩ убиха лидера на Ал Кайда с удар с дрон

Лидерът Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил погубен при американска антитерористична интервенция, сподели президентът на Съединените щати Джо Байдън . Той е бил премахнат при офанзива на Централно разузнавателно управление на САЩ с безпилотен аероплан в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта.

Това е най-големият удар против Ал Кайда от убийството на създателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година.

„ Като откриха и удариха Зауахири Съединени американски щати подсигуряваха, че Афганистан, под ръководството на талибаните, в никакъв случай повече няма да се трансформира в база за офанзиви против останалия свят, както беше през 2001 година “, сподели американският президент Джо Байдън.

Зауахири е бил на балкона на леговище, когато дронът е изстрелял две ракети против него.

Говорител на талибаните назова интервенцията на Съединени американски щати „ очевидно нарушаване на интернационалните правила “, само че не загатна Зауахири.

Убийството на Зауахири се случва съвсем година откакто американските войски приключиха изтеглянето си от Афганистан, поставяйки завършек на

Съгласно мирното съглашение със Съединени американски щати от 2020 година талибаните се съгласиха да не разрешават на Ал Кайда или друга екстремистка група да работи в региони под техен надзор. Въпреки това талибаните и Ал Кайда са дългогодишни съдружници и съгласно американските управляващи те са знаели за наличието на Зауахири в Кабул.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че приемайки и подслонявайки Зауахири в Кабул, талибаните "грубо са нарушили " мирното съглашение.

Зауахири взе участие в организацията на офанзивите от 11 септември 2001 година против Съединените щати, при които починаха близо 3000 души, а ранените са над 25 000. Той пое управлението на Ал Кайда след гибелта на Осама Бин Ладен и беше един от "най-търсените терористи " от Съединени американски щати, за който имаше оповестена премия от 25 млн. $, напомня Би Би Си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР