Личното ми мнение е, че хартиената рецепта трябва да запазим

...
Личното ми мнение е, че хартиената рецепта трябва да запазим
Коментари Харесай

Доц. Антон Тонев: Хартиената рецепта трябва да се запази като резервен вариант


Личното ми мнение е, че хартиената рецепта би трябвало да запазим като авариен вид, само че съм покровител на тезата, че електронната рецепта би трябвало да бъде изписвана оптимално постоянно и да бъде главният инструмент за изписване на медикаменти. Това сподели пред публицисти доцент Антон Тонев, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Доц. Тонев взе участие във конгрес, отдаден на дигитализацията в опазването на здравето, който се организира в София Тех Парк.

В момента обсъждаме концепцията, когато доктор преглежда пациент и изписва електронно амбулаторния лист, това автоматизирано да води до изписване и на електронна рецепта, уточни той. За да се предотврати загуба на данни или сривове в системата, ще използваме нова технология за продължително и несъмнено опазване на данните на пациентите, увери доцент Тонев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му посредством тази технология постоянно ще се знае кой чете данните и кой ги написа, както и няма опция да се вреди, в случай че има загуба на данни.  

Доц. Тонев разяснява и анекса към Националния рамков контракт 2020-2022 за медицинските действия, който през днешния ден беше обнародван. Преди дни от разнообразни болнични сдружения обявиха, че ще нападат документа в съда.

Доц. Тонев сподели, че ще се изчака решението на съда, като до тогава анексът ще продължи действието си. Бихме могли да използваме това време - до решението на съда, и да се опитаме да правим избран тип медиация със засегнатите страни и да се опитаме да разбираем, че те имат време, в което да апробират новите финансови благоприятни условия на системата и вероятно след месец - два, да създадат финансовите си разбори, добави той. Не подценяваме мнението им и бихме желали да вземаме дружно решения, увери доцент Тонев.  

Представители на частните лечебни заведения оповестиха, че евентуално ще нападат правосъдно анекса поради метода, по който се задължават да усилят възнагражденията на работещите в лечебните заведения. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР