Личността е спокойна и се чувства добре, когато има точни

...
Личността е спокойна и се чувства добре, когато има точни
Коментари Харесай

Психолог: Агресията в ежедневието ни е заради нетърпимостта към мнението на другия

Личността е спокойна и се усеща добре, когато има точни правила, когато тя е осведомена с тях, разчита на тях, разчита, че те се съблюдават, и има съответна глоба, когато не се съблюдават. В последните години това не е по този начин. Като прибавим и изострянето на разделянето сред хората, което усилва прага на назадничавост, виждаме грубите резултати в държанието на по-незрялата част от обществото. Това сподели психологът Михайлина Абрашева в предаването " Денят на фокус " на " Фокус " .  

" Много постоянно във времена на смяна, каквото е настоящето, разпоредбите и нормите, които уреждат публичните процеси, надлежно и проявата или контрола на нападателно държание, са неразбираеми или непълни. Санкционирането на спазването им също не е на положително равнище и когато има такава неустойчивост в обществото, се получава едно мощно безпокойствие, което постоянно намира изява тъкмо през експанзията. Като прибавим към това и неналичието на ясна и безапелационна ценностна система, която да слага едни други  правила, то се получават мощни, на моменти брутални прояви на експанзия, каквито са последните случаи ", изясни Михайлина Абрашева.  

По думите ѝ различен значим фактор, който въздейства върху равнищата на експанзия, е възпитанието, което стартира първо в фамилията и в учебното заведение.

" Много фамилии по разнообразни аргументи не се занимават с възпитанието на децата си – заради липса на време или споделят един нов неолиберален модел на развъждане, в който водещи са желанията на детето и парадигмата то да е щастливо. Само че по този начин детето не се научава на това кое е вярно и кое е погрешно и му е мъчно, когато порасне, да управлява своите стремежи, тъй като то е привикнало да получава постоянно това, което желае. В последните години заради политически или други стопански съображения възпитанието в учебно заведение някак си изостава, т.е. натъртва се главно на просветителния развой ", уточни още психологът.  

Тя изясни, че експанзията е демонстрация на желанието на човек да господства над другия, да му покаже, че е по-голям, по-силен, по-можещ, да го подчини. " В такива обстановки се задейства чисто физическото, нападателно държание. Ако разгледаме физическото принуждение и експанзия като краен вид, то доста хора са обект на психическа и прочувствена експанзия и в всекидневието си ", означи Михайлина Абрашева.  

Тя уточни, че експанзията е на всички места към нас, освен в дома.

" Агресията, която срещаме в всекидневието си, е артикул на нетърпимостта към мнението на другия и нежеланието да чуваме друго мнение, друго от нашето. Този развой по думите й доста се е засилил напоследък. Агресията не е заразна, само че е заразно чувството, че мога да върша каквото си желая, стига това да е моето предпочитание. Това човек да се усеща можещ от време на време води до изкривявания в мисленето, тъй като някак си стартира да живее в нереални измерения на времето и на пространството. Живее като в една игра. Когато правиш това дълго време, се подчинява и неглижира цената на значими полезности, каквито са животът, свободата, достолепието, правото на избор на другия ", разяснява Абрашева. 

Според нея дейностите на насилника от Стара Загора са резултат от няколко фактора – липса на мощна ценностна система, на образование. " Възможно е той да следва модел на принуждение в фамилията му и да възприема това като нещо обикновено. Възможна причина е и потреблението на анаболни стероиди, които покачват равнищата на тестостерон и адреналин в кръвта, а резултатът е внезапно прекосяване от умерено положение в положение на афект. Има доста благоприятни условия човек да стигне до подобен вид държание и те в днешния свят са налични ", добави психологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР