Лично на мен не ми е връчван одитният доклад от

...
Лично на мен не ми е връчван одитният доклад от
Коментари Харесай

Шефът на Пирогов пред НС: Приписват ми се 6,5 млн. лв. загуба

Лично на мен не ми е връчван одитният отчет от болница " Пирогов ". Копие на одитния отчет е получено с писмо на 29 ноември в Комисията по опазване на здравето към Народно събрание. Монетизирания отчет не ми е връчен публично от Министерство на здравеопазването, отчета не е коментиран от звеното за вътрешен одит на Министерство на здравеопазването с мен в ролята ми на изпълнителен шеф.

Това съобщи изпълнителният шеф на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов " ЕАД доктор Валентин Димитров по време на чуването си в здравната комисия към Народно събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Това е одитен отчет, в който се търсят престъпления и неспазване на процедурите за глоба. По закон този отчет би трябвало да бъде показан и обсъден; от моя страна и от страна на екипа на " Пирогов " да бъде показано несъгласие, което да бъде изпратено на Министерство на здравеопазването, и откакто това нещо е осъществено, това наше несъгласие става част от одитния отчет, а по-късно този отчет би трябвало да попадне в Агенцията за държавен финансов надзор, Сметната палата, а не в Народно събрание ", добави Димитров.

Той разяснява, че цифрите, които са обявени в одитния отчет, сами по себе си са правилни. " Цифрите са извадени от финансовите доклади, които са обществено притежание. За всички тези числа се вкарва клеветата, че 31 млн. лева са загуби на " Пирогов " с помощта на моето ръководство и ръководството на този екип. Това са загуби насъбрани в интервал от 23 години. За интервал от 12 години са 14 млн. лева, а по-късно мога да ви ги кажа по години. Приписват ми се 6,5 млн. лева загуба за моето ръководство. Постъпвам на работа като изпълнителен шеф на болничното заведение на 27 юни 2022 година Тези 6,5 млн. лева са цялата загуба за 2022 година Тенденцията, която е по счетоводните салда, е, че за тримесечие на 2023 година, когато се чака да има резултат от подхванатите от мен дейности, има - 308 хиляди лева облага за първото тримесечие, за шестмесечието - 989 хиляди лева, а за деветмесечието - 1 млн. лева счетоводна облага ", добави доктор Димитров.

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков разяснява, че одитният отчет " стъпва на условията по Закона за публичните поръчки " и, по думите му, са открити нарушавания при публични поръчки на болничното заведение. " В този отчет на никое място няма мнение, че Законът за публичните поръчки е спазен ", изясни Хинков и добави, че предстоят външни инспекции, които би трябвало да дадат отговор дали Димитров е направил нарушавания, или министърът е позволил неточност.

Иванка Динева от Изпълнителна организация " Медицински контрол " изясни, че за интервала на ръководство на Димитров е имало 62 инспекции - от тях 60 по тъжби, 1 - в региона на структурата и ръководството на болничното заведение, и една във връзка медийни изявления. " В 52 от инспекциите не са открити административни нарушавания, а по 10 от тях са открити 11 административни нарушавания ", разясни тя.

" По отношение на финансовото положение на " Пирогов " - има подписан контракт с Търговска банка в размер на 34 млн. лева с 24 месеца гратисен интервал. Този заем занулява всички предходни отговорности към разграничи кредитори. Изплащането на този заем в границите на гратисния интервал е в месечен размер на 51 хиляди лева, а след приключване на този гратисен интервал, сдружението би трябвало да погасява главница в размер на 251 хиляди лева месечно. Дружеството е застрашено от финансови проблеми. Държавата се ангажира с това да се увеличи капитала на сдружението ", добави здравният министър.

От своя страна, шефът на болничното заведение доктор Димитров изясни, че заем във всяка една стопанска активност е финансов инструмент, който не се отразява на печалната на едно сдружение. " Кредитът, който изтеглих, беше за три неща , а преди да го изтегля, съм написал поредност от писма до Министерство на здравеопазването. Кредитът е изтеглен при с 0,5% такса на годишна база, или болничното заведение заплаща 1,8% рента. Явно финансите не са мощна страна на Министерство на здравеопазването. Заварих просрочени отговорности в размер на 17 452 000 лева към разнообразни снабдители, с 12% лихвен %. Заварих 4 други заеми с лихвени проценти сред 3-5%. Този заем се изтегли и беше рефинансирана цялата система на кредитиране на болничното заведение, което не променяше задлъжнялостта ", добави Димитров, и акцентира, че е " достижение да си извоюваш 2 години гратисен интервал от банка ".

" Когато трябваше да заплащам за просрочените отговорности, които бяха насъбрани, заработката на " Пирогов " беше 5 275 000 лева, а сега е 10 000 000 лева " , добави лекарят. " Пред вас се изваждат едни числа, и аз познавам болничното заведение до болежка. Много спокоен съм за бъдещето, в случай че болничното заведение продължи да се ръководи по този начин. Г-н министър, продължавате да вменявате, че съм измамник. Защо? ", запита той. " Никога не съм принадлежал към политическа партия. Не мога да разясня дали уволнението ми е политическо или не. Ако има политически претекстове, не ги знам ", добави шефът на болничното заведение.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов акцентира, че Съветът на шефовете е органът на ръководство, а не изпълнителният шеф на лечебното заведение. По негово предложение комисията одобри проекторешение, с което приканва министъра на опазването на здравето да анулира освобождението на Димитров до произнасянето на всички способени органи.

10 депутати гласоподаваха " за ", 3 срещу и 4 " въздържали се ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР