Лично аз ще наложа намаление на парите на БНТ, ако

...
Лично аз ще наложа намаление на парите на БНТ, ако
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Лично ще наложа намаление на бюджета за БНТ, при нов директор парите ще бъдат възстановени

Лично аз ще наложа понижение на парите на Българска национална телевизия, в случай че сред двете четения на бюджета няма аргументация по какъв начин са образувани тези 82,5 млн. лв. за малкия екран. Това разгласи ръководителят на Комисията по медии и просвета Тошко Йорданов на съвещанието й този следобяд, представен от 24 часа.

Йорданов изясни, че при съществуването на смяна, на проект за развиването на Българска национална телевизия и при нов шеф тези пари можело да бъдат възобновени " Защото не се прави бюджет едно към гьотере ", сподели депутатът.
Проверяват по какъв начин Съвет за електронни медии е избрал Емил Кошлуков за общоприет шеф на Българска национална телевизия
Парламентарната комисия по просвета и медии стартира инспекция по какъв начин Емил Кошлуков е определен от Съвета за електронни медии (СЕМ) за общоприет...
Прочети повече
На съвещанието си комисията прегледа и гласоподава бюджета, избран за културата и медиите. Според него парите за Министерството на културата се усилват със 100 млн. лв., само че все пак за целия бранш просвета растежът е едвам с 0,1%. Това е скандално ниско, съобщи депутатката от Движение за права и свободи Мукаддес Налбант и изясни, че образованието е бъдещето на една страна, а културата - лицето й.

" От това, което слушам, нямам мотив да се гордея ", сподели Налбант. Парите за Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция остават съвсем същите като предходната година. По време на съвещанието Тошко Йорданов няколко пъти попита по какъв начин се образува бюджетът на Българска национална телевизия, само че не получи отговор от присъстващите Любомир Каримански, ръководител на Комисията по бюджет и финанси, и от зам. министъра на културата Весела Кондакова. Каримански съобщи, че по негово мнение Българска национална телевизия и БНР не би трябвало да се финансират от държавния бюджет. Според Ива Митева фондът за радио и телевизия, чието битие е записано в медийния закон от години, само че в никакъв случай не е проработвал, е извънредно време да стартира да действа. По закон точно от него би трябвало да идват парите за публичните медии. Като премине гласуването за бюджета, ще отворим Закона за радиото и малкия екран, разгласи Тошко Йорданов.

В края на съвещанието, траяло съвсем 3 часа, бе дадена думата и на шефовете на Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция. Според Емил Кошлуков, общоприет шеф на Българска национална телевизия, бюджетът не покрива потребността на публичната телевизия, " само че ще се оправим с него, тъй като разбираме каква е обстановката в страната ". Той изясни още, че потребностите, които остават непокрити, са свързани с цифровизацията на Българска национална телевизия и на архива й, с огромните суми, които се заплащат за разпространяването, в това число и на три цифрови канала. Много огромни са разноските и за спортни права, защото някои от комерсиалните международни спортни събития са поскъпнали до 400%.

Според Кошлуков е въпрос на държавна политика дали тези спортни събития би трябвало да останат в наложителния лист, който Българска национална телевизия би трябвало да излъчва. По думите му отговорностите на малкия екран въпреки всичко са едвам 3-4 млн. лева сега, като са били 50-60 млн., когато той е поел Българска национална телевизия. " Оптимизацията в Българска национална телевизия е повече от наложителна и ще се случи ", сподели Тошко Йорданов, откакто изслуша Кошлуков.
Знакови публицисти: Продължаващ смяната народен представител му хрумна да вкара " наказателна отговорност за публицисти "
Журналистите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност за изявления. Това предложение е направила Антония Димитрова, народен представител от...
Прочети повече
Генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев очерта 5 стратегически цели на организацията. Сред тях е свободният достъп до Българска телеграфна агенция, който следва да се случи през март. Истината е цел за Българска телеграфна агенция и по тази причина тя ще бъде изчистена от всевъзможни вероятни въздействия. Затова рекламите, както и рекламните надписи в клуба на Българска телеграфна агенция ще изчезнат от идващия месец. Цел за Българска телеграфна агенция е и знанието, по тази причина организацията ще разкрие още 5 свои клуба в страната през тази година, а през идващите две ще има клубове във всеки регионален град. На 4 февруари следва да бъде открит и в Скопие. Във връзка с българската общественост по света - 4-ата цел на Българска телеграфна агенция, международната среща на българските медии ще бъде в Израел, а през септември в София ще се състои 30-ият конгрес на телеграфните организации. Българска телеграфна агенция си слага за цел да съхранява паметта на нацията ни, по тази причина досегашният й ресторант ще бъде трансфорат в съвременен списък. Кирил Вълчев изиска от депутатите да поддържат дребна смяна в закона за Министерство на вътрешните работи, с цел да бъде включена организацията в стратегическите обекти и по този начин да бъде защитавана. В момента Българска телеграфна агенция се охранява от частна компания, само че договорът изтича в средата на тази година.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР