Лично аз не приемам, че нашата държава се задоволява да

...
Лично аз не приемам, че нашата държава се задоволява да
Коментари Харесай

Илияна Йотова е учудена, че МВнР се задоволява с извикване на посланика на РСМ и нота след нападението над българин в Струга

Лично аз не одобрявам, че нашата страна се задоволява да реагира по допустимо най-формалния метод на нападението против българин в Струга, сподели през днешния ден пред публицисти във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изрази удивление, че външното министерство се е задоволило с това да извика посланика на Северна Македония и да има нота, оповестява Българска телеграфна агенция.

Илияна Йотова счита, че е пристигнало време да се направи среща на най-високо ниво сред двете държавни управления, тъй като без значение от френското предложение и това, че България се съгласи с него, няма развиване в връзките. Съвместната историческа комисия на процедура е блокирана, тя не работи и нищо от това, което първоначално сякаш беше контрактувано, не е осъществено, уточни вицепрезидентът. Според нея сме се вторачили в текста, който би трябвало да бъде изменен в Конституцията на Северна Македония, а забравяме за подписаните взаимни протоколи. В тях се приказва за учебниците, историческите дати, събития и персони, за отваряне на досиетата, където би трябвало да се прочете цялата антибългарска активност, напомни Йотова.

Тя акцентира, че вместо действителни резултати и обикновено съблюдаване на контракта за добросъседство, българите в Северна Македония, които нямат никакви учредения да се срамят, че са такива, биват пребивани. Дори не дръзвам да си помисля, че новото българско държавно управление ще отстъпи от към този момент одобрената българска позиция, сподели още Йотова. Според нея това би означавало национално изменничество.

Във Варна през днешния ден вицепрезидентът се включи в среща на клубовете „ Млади възрожденци “ от Североизточна България. Домакин на събитието, проведено от Общобългарския комитет „ Васил Левски “, бе Първа езикова гимназия в крайморския град. Йотова показа, че е поела патронажа на самодейност за младите български възрожденци с голямо наслаждение още при встъпването си в служба през 2017 година. Тя поздрави всички, които се занимават с клубовете и учат децата освен на същинска обич към България, само че и на българска история.

За страдание, има задоволително опити, освен вън от страната, само че и тук, у нас, да се пренаписва българската история и това се прави с избрана цел, уточни Йотова. Според нея предишното ни е такова, каквото е и би трябвало да учим младежите да познават историята ни, с цел да могат да я отстояват и пазят, и на открито, когато други страни – по конюнктурни, политически, световни аргументи, се пробват да я крадат.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР