Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на

...
Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на
Коментари Харесай

Как се определя размерът на наследствената пенсия

Личните пенсии могат да минават в наследствени, като се изключи пенсиите за гражданска неработоспособност, обществените пенсии за напреднала възраст, обществените пенсии за неработоспособност и персоналните пенсии.
Отказът от завещание не лишава лицата от наследствени пенсии, както и приемането на наследствена пенсия не се смята за приемане на завещание, коментират от Национален осигурителен институт.

Право на наследствена пенсия имат децата, преживелият брачен партньор и родителите при следните условия:
 
    1. Децата до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването ѝ, в случай че учат - за периода на образованието, само че не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, в случай че учат и в случай че са се инвалидизирали до 18-, надлежно до 26-годишна възраст.
 
За неработоспособни се смятат наследниците с избрана от ТЕЛК (НЕЛК) 50 и над 50 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане.
 
Право на наследствена пенсия имат както родените в брака, по този начин и извънбрачните и осиновените деца. При осиновяване осиновените деца нямат право на пенсия от рождените си родители и назад, с изключение на в случаите, когато родителят на осиновения е брачен партньор на осиновителя. При преустановяване на осиновяването осиновените деца възвръщат правото си на пенсия от рождените си родители и назад.
 
Деца, които учат след навършване на 18-годишна възраст са:

    възпитаници, които не престават образованието си след навършване на 18-годишна възраст в учебните заведения. Те откриват това събитие при започване на всяка образователна година с документ от съответното образователно заведение;

    лица, без значение от формата и степента на образованието им, признати и записани във висшите учебни заведения. Те откриват това събитие при започване на всеки учебен срок с документ от съответното висше учебно заведение или от съответната научна организация;

    лица, които учат в чужбина. Те откриват това събитие с:

а) автентичен документ, публикуван от образователно заведение от страна отвън Европейски Съюз. Документът би трябвало да е преведен на български език по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други бумаги, като се изключи случаите, при които наредбите на интернационален контракт в региона на обществената сигурност, по който Република България е страна, плануват друго;
 istock istock
б) документ, публикуван от образователно заведение в държава-членка на Европейския съюз, на Европейската икономическа зона (Исландия, Норвегия, Лихтенщайн) и Швейцария, който е автентичен документ или електронен документ, подписан с дипломиран електронен автограф на образователното заведение.

Кой има право на наследствена пенсия

За учащи се смятат и лицата, които са прекъснали образованието си заради заболяване според разпоредбите на съответното образователно заведение, както и заради бременност, раждане и развъждане на малко дете до навършване на 3-годишна възраст, само че общо за не повече от 2 години. Лица, завършващи последния курс на образование, се смята, че учат до дипломирането си, само че не по-късно от края на втората сесия за дипломиране на курса.
 
Лицата, които поставят стаж след дипломиране, не се смятат за учащи.
 
Лицата, които са прекъснали образованието си заради слаб триумф или незаверен учебен срок, не се смятат за учащи и нямат право на наследствена пенсия от началото на прекъснатия учебен срок, в случай че няма друга дата, посочена в заповедта на ректора. Лицата, които са отписани/отстранени от образователното заведение, нямат право на наследствена пенсия от датата, посочена в заповедта на ректора, а в случай че такава не е посочена – от датата на заповедта.
 
    Преживелият брачен партньор има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред или преди тази възраст, в случай че е инвалид. Считат се за неработоспособни наследниците с избрана от ТЕЛК (НЕЛК) 50 и над 50 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане.

    Родителите имат право на наследствена пенсия от децата си, в случай че са навършили възрастта за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст и не получават персонална пенсия.

    Родителите на военнослужещите, починали при осъществяване на военна работа в интервенции или задачи отвън територията на страната имат право на наследствена пенсия за военна неработоспособност, без значение от възрастта им. Те получават в цялостен размер персоналната си пенсия и наследствената пенсия от умряло дете по време на интервенция или задача отвън територията на страната.
 istock istock
    Родителите на лицата, умряли по време на наборна военна работа, имат право на наследствена пенсия, без значение от възрастта им. Те получават в цялостен размер персоналната си пенсия и наследствената пенсия от умряло дете по време на наборна военна работа.
Родителите на курсанти и школници от междинните, полувисшите и висшите военни учебни заведения, които не са отслужили наборна военна работа и са умряли по време на и по отношение на образованието след навършване на пълноправие, само че преди приключване на периода, който се зачита за наборна военна работа според настоящото законодателство все още на настъпване на гибелта, имат право на наследствена военноинвалидна пенсия, без значение от възрастта им.

Повече пари за вдовишки добавки

Минималният размер на наследствената пенсия за всеки правоприемник не може да бъде по-малък от 75 на 100 от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст отпусната по общия ред, която е както следва:
 
от 25.12.2021 година - 370,00 лева
 
от 01.07.2022 година – 467,00 лева
 
В тази връзка, минималният размер на наследствената пенсия е, както следва:
 
от 25.12.2021 година - 277,50 лева (75% от 370 лева.)
 
от 01.07.2022 година - 350,25 лева (75% от 467 лева.)
 
Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се усилва и дефинира в следните размери:
 
от 25.12.2021 година до 30.06.2022 година – 1500 лева,
 
от 01.07.2022 година до 30.09 2022 година – 2000 лева
 
от 01.10.2022 година до 31.12.2022 година – 3400 лева
 
Родителите на умряло лице по време на военна работа в интервенция или задача отвън територията на страната, имат право на наследствена пенсия за военна неработоспособност в цялостен размер, избрана в размерите на пенсия за военна неработоспособност (по член 86 от КСО).
 
 istock istock
Родителите на умряло лице по време на наборна военна работа имат право на наследствена пенсия за военна неработоспособност в цялостен размер, избрана в размерите на пенсия за военна неработоспособност (по член 86 от КСО).
 
Родителите на курсанти и школници от междинните, полувисшите и висшите военни учебни заведения, които не са отслужили наборна военна работа и са умряли по време на и по отношение на образованието след навършване на пълноправие, само че преди приключване на периода, който се зачита за наборна военна работа според настоящото законодателство все още на настъпване на гибелта, имат право на наследствена военноинвалидна пенсия в цялостен размер, избрана в размер на 150 % от обществената пенсия за напреднала възраст (по член 89а от КСО).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР