Личните лекари в Република Северна Македония (РСМ) прекратяват днешния си

...
Личните лекари в Република Северна Македония (РСМ) прекратяват днешния си
Коментари Харесай

Личните лекари в РСМ обявиха край на протеста си

Личните лекари в Република Северна Македония (РСМ) приключват днешния си митинг, след среща в министерството на опазването на здравето, на която е било решено да бъдат образувани работни групи, които да набележат съответни стъпки за възстановяване на ситуацията на лекарите по първично опазване на здравето, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Апелирахме неотложно да бъдат образувани работните групи, а взаимно с Лекарската камара призовахме във всяка работна група да има представител, който да е наясно с настояванията ни. Искаме последователност във всички контрактувани до в този момент претенции, включително с предходния министър на опазването на здравето, с цел да имаме удовлетворени и стимулирани здравни служащи, които ще работят в интерес на своите пациенти “, сподели ръководителят на Асоциацията на персоналните лекари Лилия Дервишова.

„ Наистина от 1463 медицински екипа в първичната здравна помощ към 500, т.е. една трета са на ръба на съществуването. Те на процедура едвам съумяват да получават обезпечената минимална заплата за медицинския екип - доктор и здравна сестра “, сподели зам.-министъра на опазването на здравето Владимир Рендевски след срещата и разгласи, че ще бъде обезпечена обезпечена минимална  заплата за лекари и медицински сестри, които едвам оцеляват с дребен брой пациенти и увеличени сметки за ток и парно, с цел да няма отлив на медицински личен състав или закриване на кабинети.

Личните лекари от първичната здравна помощ, частни експерти и стоматолози, които имат контракт със Здравната каса, започнаха през днешния ден митинг, като одобряваха единствено незабавни пациенти. Те упорстват за промени в Закона за опазването на здравето, повишение на заплащането за пациент,  недоволни са от неналичието на поддръжка за първичната здравна помощ през цялата пандемия, фамилните лекари желаят смяна в разпоредбите за изписване на медикаменти за хронично заболели пациенти, с цел да могат и обездвижените пациенти да имат опция за постоянна терапия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР