Личните данни на над 530 милиона потребители на Facebook са

...
Личните данни на над 530 милиона потребители на Facebook са
Коментари Харесай

Пак хакнаха Facebook: Данните на 533 млн. души са на показ безплатно

Личните данни на над 530 милиона консуматори на Фейсбук са оповестени онлайн във конгрес за хакери лаици. Данните включват телефонни номера, цялостни имена, местонахождение, имейл адрес и биографична информация. Експерти по сигурността предизвестяват, че данните могат да бъдат употребявани от недоброжелателни лица, за замяна собствеността на профили и сметки за машинация, оповестява Insider.
Изтеклите и обнародвани данни включват персонална информация за над 533 милиона консуматори на Фейсбук от 106 страни, в това число над 32 милиона - от Съединени американски щати, 11 милиона - от Обединеното кралство, 6 милиона - от Индия. Става дума за техните телефонни номера, идентификатори на Фейсбук, цялостните им имена, локации, дати на раждане, биографични данни и - в някои случаи - имейл адреси.Insider прегледа извадка от изтекли данни и ревизира няколко записа, като съпостави телефонните номера на известни персони - консуматори на Фейсбук с идентификационните номера, изброени в набора от данни. Журналистите от Insider тествали също по този начин имейл адреси от оповестения онлайн лист като пратили посредством тях питане за промяна на паролата. И получили нови пароли по непознатата поща. 
Говорител на Фейсбук съобщи пред Insider, че става дума за остарял случай от 2019 година Тогава посредством хакерска интервенция още веднъж бях изтекли големи количества данни от ФБ, които в следствие бяха изтрити, а дупката - закърпена. Обаче съгласно Алон Гал, механически шеф на компанията за разузнаване в областта на киберпрестъпността " Хъдсън Рок ", става дума за нов пробив и нова кражба. Той пръв сигнализира в събота в Туитър за изтеклите данни.
Дори да се окаже, че данните не са нови, те могат да дават скъпа информация на киберпрестъпниците, които употребяват персоналната информация на хората, с цел да се показват за тях или да ги излъгват или с цел да продадат идентификационните данни за вход в разнообразни сървъри, портали и уеб сайтове. 
За пръв път Гал откри изтеклите данни през януари, когато консуматор в същия хакерски конгрес популяризира автоматизиран бот, който може да даде телефонни номера за стотици милиони консуматори на Фейсбук против възнаграждение. Сега целият набор от данни е оповестен гратис на хакерския конгрес, което го прави необятно наличен за всеки, който има обикновени умения да борави с база данни.
Insider се опита да доближи до ликера посредством приложението за известия Telegram, само че не получи отговор.Гал сподели, че Фейсбук няма доста варианти какво още да направи за отбрана на данните на своите консуматори, наранени от офанзивата, защото поверителната информация към този момент е навън. Но, Фейсбук може да уведоми хакнатите си консуматори, с цел да могат те да са бдителни за вероятни фишинг схеми или измами с потребление на персоналните им данни.
Побързайте да промените паролите си за влизане във Фейсбук, както и да спрете достъпа до уеб сайтове и приложения посредством Фейсбук профила си. Това поучава Ирина Дунчева, специалист по GDPR и основател на профилиран блог, който получи наскоро премията на Комисията за отбрана на персоналните данни. Добре е при подозрение за хакнат профил или акаунт, да си промените и паролите на всички електроннин пощенски кутии, които ползвате, добави тя.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР