Лични лекари и специалисти от извънболничната помощ помагат в няколко

...
Коментари Харесай

Лични лекари помагат в болниците на първа линия |

Лични лекари и експерти от извънболничната помощ оказват помощ в няколко лечебни заведения. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния надзор през днешния ден.

Той изнесе данни в отговор на въпрос от опозицията по какъв начин ще се отрази командироването на лекари и експерти на извънболничната помощ и до каква степен ефикасна ще е тя. В тази връзка министърът разгласи, че към този момент това се случва единствено в няколко лечебни заведения в страната.

Основната причина, заради която малко лекари се отзовават, е страхът да не се заразят с ковид, изясни Ангелов, само че акцентира, че доста малко лекари се заразяват в  коронавирус отделенията за разлика от всички други отдели на лечебните заведения и заразяването отвън тях. Той добави и че се организират образования за работа в тези структури предвид вярно потребление на защитни средства.

По време на контрола още веднъж бе повдигната тематиката за неналичието на фрагменти, а министър Ангелов бе безапелационен, че освен инфекционисти и пулмолози могат да лекуват пациенти с COVID-19. И други експерти се грижат за пациенти с инфекцията като медици по вътрешни заболявания, кардиология, анестезиолози и реаниматори, посочи той. За децата до 18 години пък се грижат педиатри.

„ Не знам коя страна би дала пулмолози и инфекционисти, с цел да желаеме филантропична помощ. Състоянието на всички системи е едно и също ", сподели министър Ангелов.

Един от методите за компенсиране на недостига на фрагменти са финансовите тласъци. С 8% са увеличени заплащанията към общинските лечебни заведения, въпреки активността им да е намаляла с 12% , стана ясно още от думите на здравния министър. Той напомни, че държавното управление е подкрепило болничният бранш в условия на пандемия.

Проектът за Спешна помощ върви по проект, сподели проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния надзор. Той напомни, че бюджетът му е 163 млн. лева, а срокът за осъществяване до 23 октомври 2021 година Очаква се градежите на всички филиали да приключат през 2021 година , когато би трябвало да дойдат и последните коли за спешна помощ по плана.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР