Личната инфлация на тези, които са по-бедни, е по-голяма и

...
Личната инфлация на тези, които са по-бедни, е по-голяма и
Коментари Харесай

Пламен Димитров: При по-бедните инфлацията е над 20%

" Личната инфлация на тези, които са по-бедни, е по-голяма и е над 20%. Само хлябът е с 18% растеж на годишна база, млечните артикули с към 13%, горивата са над 40-42%, зеленчуците също минаха 20% ", сподели Пламен Димитров - президент на КНСБ.

И стоките нарастват, и парите ни се обезценяват, сигурно тези 12.4% кумулативната инфлация, която Национален статистически институт регистрира по отношение на март, демонстрира накъде вървят нещата, означи той.

Той разяснява, че колкото по-малко артикули използва човек и няма толкоз запаси, толкоз повече усеща тази инфлация, по тази причина от КНСБ упорстват за обезщетителни ограничения.

" Първото предложение, което би трябвало да бъде разисквано, е неотложно повдигане прага на беднотия. Инфлацията го е вдигнала с толкоз % най-малко. Тези 451 лева, които бяха признати за 2022 година, към този момент не са толкоз - би трябвало най-малко в 15-ина % да ги вдигнем. И това е най-лесния и бърз метод да подпомогнем най-уязвимите групи ", безапелационен беше Димитров.

Друго предложение е повдигане на минималната заплата с 50 лева от юли.

Синдикалният водач добави пред Българска национална телевизия, че не са провеждани съвещания със обществените сътрудници за ограниченията против инфлацията на държавното управление. По мнение на КНСБ намаляването на Данък добавена стойност няма да донесе каквото и да е понижение на цената, а парите за Великден за пенсионерите още веднъж са раздавани на калпак.

Президентът на КНСБ означи и растежа на цените при горивата, като съпостави цената при минимална заплата в България и в Германия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР