Либрето: Салваторе Камарано по пиесата на Фридрих Шилер Коварство и

...
Либрето: Салваторе Камарано по пиесата на Фридрих Шилер Коварство и
Коментари Харесай

Луиза Милер, опера в три действия от Джузепе Верди

Либрето: Салваторе Камарано по пиесата на Фридрих Шилер „ Коварство и обич “
Премиера: 8 декември 1849 година в „ Театро Сан Карло “ в Неапол

Действащи лица:
• Милер – остарял боец (баритон)
• Луиза – негова щерка (сопрано)
• Граф декор Валтер (бас)
• Рудолфо – негов наследник (тенор)
• Федерика декор Остхайм (мецосопрано)
• Вурм – чиновник в замъка на Валтер (бас)
• Лаура – селянка (мецосопрано)

Действието се развива през 17 век в Тирол

Първо деяние
На рождения си ден, заобиколена от своите близки Луиза си спомня срещите с чужд млад мъж с името Карло. Неочаквано той се появява в селцето и двамата споделят възприятията си. Всички се насочат към църквата, а до бащата на Луиза, остарелия боец Милер, доближава Вурм. Придворният чиновник в замъка на граф декор Валтер желае ръката на Луиза. Милер отвърща, че щерка му сама ще си избера брачен партньор. Ядосан Вурм прошепва: представящият се за Карло в действителност е Рудолфо – синът на рубрика. Вурм споделя на своя стопанин за любовта на сина му. Безкрайно отчаян той оповестява своето решение: Рудолфо ще се ожени за Федерика – графиня декор Остхайм. Когато остават уединено, младият мъж признава, че е влюбен в друга. Федерика обаче няма желание да отстъпва. Милер разкрива пред Луиза тайната на Рудолфо. Наследникът на Валтер откровено се разкайва, че е излъгал и се заклева във безконечна честност. Пада на колене пред Милер и желае ръката на щерка му.
В стаята връхлита граф Валтер и поставя завършек на протичащото се. С меч в ръка Милер пази достойнството на щерка си, а графът заповядва да арестуват и двамата. Рудолфо заплашва, че в случай че не освободят девойката, ще разкрие пред всички по какъв начин татко му се е домогнал до графската купа. Изплашен Валтер подрежда да пуснат Луиза.

Второ деяние
Старият Милер е хвърлен в тюрма и скоро ще бъде погубен. Подлият Вурм предлага договорка на Луиза. Тя ще напише писмо до Рудолфо. В него твърди, че го е лъгала за възприятията си. Привличали са я благосъстоянието и купата му. Луиза „ признава “, че обича Вурм и желае да се омъжи за него. Невероятно страдалчество предизвиква всичко това на клетата госпожица. Луиза обаче не може да е щастлива, щом смъртна заплаха грози татко й.
В замъка Валтер и Вурм си напомнят закононарушението, което разчиства пътя на Валтер към графската купа. Той е умъртвил своя братовчед. Рудолфо знае страшната истина. Това принуждава Валтер и Вурм бързо да работят. Водят Луиза. Тя удостоверява написаното и пред Федерика. В стаята си Рудолфо чете писмото и с горест си напомня щастливите мигове на пламенната им обич с Луиза. Младият мъж провокира Вурм на двубой.
Създалата се блъсканица притегля вниманието на Валтер, който приканва сина си да се ожени за Федерика – херцогиня декор Остхайм. Сломен наследникът на рубрика приема.

Трето деяние
Приготовленията за сватбата на Федерика и Рудолфо са в разгара си.
Пуснали са остарелия Милер от пандиза. Щом научава каква е цената, той се пробва да утеши обезверената си щерка. Луиза прекарва времето в молебствия и съзира излаз само в гибелта. Рудолфо също желае да почине.
Преди обаче да напусне този свят, ще накаже погрешната си обичана.
Обхваната от боязън да не затворят още веднъж татко й, Луиза не смее да признае истината. Рудолфо изпива чашата с отрова. Другата е за Луиза. Девойката не се опасява от гибелта. Време е да разкрие подлия проект на Вурм.
Идват Милер, граф декор Валтер и неговият прислужник. Събират се селяни.
Със сетни сили Рудолфо пронизва с меча си Вурм и поглежда към татко си.
Умира с думите: „ Това е твоето наказване! “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР