Либрето Анри Мелиак и Филип ЖилДействуващи лица:Манон Леско - сопранПусет

...
Либрето Анри Мелиак и Филип ЖилДействуващи лица:Манон Леско - сопранПусет
Коментари Харесай

Манон, опера в пет действия от Жул Масне

Либрето Анри Мелиак и Филип Жил

Действуващи лица:
Манон Леско - сопран
Пусет - сопран
Жавот - сопран
Розет - мецосопран
Граф Де Грийо - бас
Кавалер Де Грийо, негов наследник - тенор
Леско, братовчед на Манон - баритон
Гийо-Морфонтен - тенор
Де Бретини - баритон

Действието се развива при започване на XVIII в. във Франция.

Първо деяние
Граждани чакат идването на дилижанса в двора на странноприемницата в Амиен. Сред тях е и сержант Леско, пристигнал да посрещне своята братовчедка Манон. На верандата шумно се веселят богатите парижани Гийо-Морфонтен и дьо Бретини с девойките Пусет, Жавот и Розет. Леско щастлив посреща красивата си братовчедка. Тя е изпратена в манастир от родителите си поради слабостта и към развлеченията. Докато Леско взима багажа, Гийо-Морфонтен стартира да ухажва девойката. Той смело предлага на Манон да замине дружно с него за Париж. В този миг се връща Леско и ядосан пропъжда натрапника. Братовчедът още веднъж оставя Манон за малко; би трябвало да навести приятелите си, които го чакат в кръчмата. Девойката е обхваната от тъжни мисли за незнайното бъдеще, което я чака в манастира. Идва младият джентълмен Де Грийо. Завършил следването си в Амиен, в този момент той се готви да замине за Париж. Той е удивен от хубостта на Манон. Девойката му споделя за своята печална орис. Де Грийо и предлага да отиде дружно с него в Париж.

Второ деяние
Щастливо минават дните на младите влюбени в Париж. Де Грийо взема решение да напише писмо до татко си и да го помоли за позволение да се ожени за Манон. Момъкът вижда в стаята превъзходен букет цветя. Манон се опасява да признае пред обичания, че Де Бретини настойчиво я ухажва. В стаята влиза Леско и облеченият като боен Де Бретини. Леско е пристигнал, с цел да потърси сметка за „ отвличането ”. Младият джентълмен бързо го успокоява, като му прочита писмото, което счита да изпрати до татко си. Докато двамата беседват, Бретини разкрива буйната си обич пред Манон и предлага на девойката да напусне останалия без средства Де Грийо. Леско и Бретини си отиват. Де Грийо отива да пусне писмото и смутената Манон остава сама. Девойката усеща че скоро ще пристигна раздялата. Скоро Де Грийо се връща и се унася в фантазии. Дочува се почукване по вратата. Де Грийо отива да отвори и не се завръща.

Трето деяние
В Париж честват. В парка са Пусет, Жавот и Розет, а Леско пилее парите, извоювани на комар. Вече от две години Манон живее дружно с Де Бретини и всички приказват за нея, като за най-красивата жена на Париж. Манон се появява, заобиколена от поклонници. От инцидентно дочут диалог тя схваща, че Де Грийо е решил да стане абат. Същата вечер той ще чете своята първа проповед в манастира Сен Сюлпис. Представяйки се на бащата на дьо Грийо като другарка на Манон, тя стартира да го разпитва за сина му. Графът я разпознава и й споделя, че синът му от дълго време я е не запомнил. Манон моли Леско да повика карета и потегля за манастира „ Сен Сюлпис ”.
В църквата на манастира Сен Сюлпис Де Грийо преди малко е приключил своята проповед. Старият граф увещава своя наследник да се откаже от желанието си да стане абат и го поучава да се ожени за някоя порядъчна госпожица. Де Грийо не желае и да чуе за това. Той се прости с татко си, само че не е не запомнил Манон. Именно нейната невярност го е предиздвикала да одобри свещеннически ранг. Неочаквано при него се втурва Манон. Със сълзи на очи тя моли Де Грийо да й елементарни. Тя към момента го обича. Де Грийо признава, че животът му без нея е бил нетърпим и че още по-силно я обича. Щастливи двамата напущат манастира.

Четвърто деяние
Сред картоиграчите в игралната зала в хотел „ Трансилвания ” са Леско и Морфонтен. Богатият нахалник още не се е отказал от желанието да направи своя държанка Манон. Идват Де Грийо и Манон. Тук са и гризетките Пусет, Жавот и Розет. Влюбените са похарчили всичките си пари и в този момент Манон убеждава своя обичан да опита шанса си на игралната маса. Без изключително предпочитание Де Грийо сяда против Морфонтен и стартира непрестанно да печели. Богаташът го упреква в шикалкавене и отива да извика полицията. Заедно с служителите на реда идва и остарелият граф. Той горчиво укорява сина си. Полицаите водят Де Грийо и Манон.

Пето деяние
Старият граф съумява да освободи от ареста сина си. Но Манон би трябвало да показа ориста на дамите с леко държание, които са изселвани от Франция. Де Грийо се надява, че благодарение на Леско ще успее да освободи обичаната си. Леско предлага да си послужат с рушвет. Планът се оказва успешен. Манон и Де Грийо още веднъж са дружно. Но тежките прекарвания и безредици са подронили нежното здраве на девойката. Тя усеща близкия си край и моли Де Грийо да й елементарни за всички страдания. Манон умира в обятията на своя обичан.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР