Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да

...
Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да
Коментари Харесай

Проектът на Facebook за криптовалута започна да се пропуква

Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да бъде пусната, до момента в който не отговори на всички условия на регулаторите по света

Опасността от съществени регулации върху криптовалутата Libra натежават. Компаниите EBay, Stripe, Mastercard и Visa оповестиха, че се отдръпват от плана на Фейсбук за основаването на криптовалутата Libra. Неприятната вест за създателя на обществената мрежа Марк Зукърбърг идва единствено седмица откакто PayPal разгласи излизането си от него на фона на задълбочените изследвания на регулаторите на проектите.

Компаниите оповестиха, че почитат и виждат капацитет в плана, само че са избрали да се съсредоточат върху други инициативи, оповестява CNBC. Говорителят на Stripe сподели в изказване, че компанията " поддържа планове, които имат за цел да създадат онлайн търговията по-достъпна за хората по целия свят. " Stripe ще " остане отворен за работа с асоциацията Libra на по-късен стадий ", съобщи още представителят.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От Visa оповестиха, че ще продължат да правят оценка плана и " крайното ни решение ще се дефинира от редица фактори, в това число способността на асоциацията да задоволи напълно всички нужни регулаторни упования. Visa изяснява непрекъснатия си интерес към плана с убеждението й, че добре контролираните блокчейн основани мрежи могат да разширят сигурните цифрови заплащания до по-голям брой хора и места, изключително в разрастващите се пазари.

Съмнения

Първоначалната коалиция от 28 компании, които подкрепяха плана за световна криптовалута, понижава, защото законодателите не престават да слагат под въпрос по какъв начин ще се отрази Libra върху суверенните валути и по какъв начин водачите на плана могат да подсигуряват отбраната на потребителите. През предишния месец в Швейцария се организира среща сред представители на асоциацията и централни банкери, само че информация от нея не стана обществено известна.

Идеолог на новата валута е Фейсбук, само че планът се управлява от консорциума Libra Association, основан в Женева. Той е неправителствена, нетърговска организация, чиято цел е да вкара криптовалутата в обращение. Всеки се включва в него с 10 млн. $, като общата сума може да доближи 1 милиарда $, в случай че в него се съберат предстоящите до 100 компании.

Mercadopago и PayU останаха единствените две компании за разплащане, които не престават да поддържат криптовалутата. От Uber и Lyft са оповестили пред CNBC, че резервират присъединяване си в плана. Лошата вест е, че на практика водачите в картовите разплащания Visa и Mastercard, както и в цифровите - PayPal и Stripe, излязоха от плана. Това слага под подозрение трансформирането на криптовалутата в действителни пари и реализирането на легални финансови интервенции. Новините, че eBay, Stripe и Mastercard се отдръпват, излязоха една след друга в петък, което демонстрира, че трите компании са мислили в тази посока съвсем по едно и също време.

Заплаха от прецизни регулации

Решението на фирмите идва единствено дни преди срещата на Libra Association и нейните членове в Женева в понеделник. На нея те би трябвало да подпишат съглашения и да се обвържат юридически със своите отговорности към основаването на Libra. Седмица по-късно планът за криптовалута още веднъж ще заеме централно място в дневния ред на американския Конгрес, защото основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг ще свидетелства пред Комитета за финансови услуги.

Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да бъде пусната, до момента в който не отговори на всички опасения на регулаторите по света. Досега обаче нито Фейсбук, нито от асоциацията са показали съответни ограничения, с цел да покрият условията на органите в Съединени американски щати и Европа. Слабата страна на криптовалутата е сега, когато виртуалната валута се заменя с действителна по избран курс. В този случай регулаторите желаят да се наложат механизми за идентификация на потребителите и определяна произхода на средствата. Libra и Фейсбук се надяваха, че тези условия щяха да бъдат поети от фирмите за разплащания като Visa и Mastercard. Решението на последните две да излязат от плана e сигнал, че тази роля е по-трудна и рискова от предстоящата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР