Либийските власти реагираха остро на изявлението на британския външен министър

...
Либийските власти реагираха остро на изявлението на британския външен министър
Коментари Харесай

Триполи се разгневи от изказване на Борис Джонсън

Либийските управляващи реагираха остро на изказването на английския външен министър Борис Джонсън, че би трябвало " да разчистят труповете ", като желаеха пояснения от английския дипломат, съобщи Франс прес и Бтв.
Вчера Джонсън провокира дискусия даже и в средите на Консервативната партия, чийто член е, с изказването си, че Либия може да стане привлекателна за туристите и вложителите, в случай че успее " да разчисти труповете ".

Премиерът на интернационално приетото либийско държавно управление на националното единение Файез Сарадж се срещна с английския дипломат в Триполи Питър Милет и изиска пояснения, се оповестява на Facebook страницата на държавната пресслужба. Сарадж е определил думите на Джонсън като " неприемливи ".

Милет е обяснил, че външният министър на Англия " визираше убитите задгранични бойци на терористичната организация " Ислямска страна ", които са лишили живота на стотици либийци ".

Либийският парламент, който заседава в източната част на страната и поддържа редом държавно управление, също порица думите на Джонсън и ги дефинира като " безотговорни ".

Парламентаранта комисия по външни връзки изиска публични извинения.

Във вторник вечерта Джонсън съобщи на конгрес на английските консерватори, че английски предприятия желаят да влагат в източния либийски град Сирт и да го трансфорат в " идващия Дубай ". " Само би трябвало да разчистят труповете ", добави той, засмивайки се.

Либия е обхваната от безпорядък след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 година, което разреши на Ислямска страна да завземе Сирт през юни 2015 година. Правителството на националното единение си върна града през декември предходната година. Изявленията на Джонсън за Сирт провокираха недоволството на мнозина либийци, което те показаха в обществените мрежи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР