Тръмп е изправен пред още едно предизвикателство за кандидатстване за 14-та поправка, този път в Минесота

...
Либерална група заведе дело във вторник, за да блокира бившия
Коментари Харесай

Либерална група заведе дело във вторник, за да блокира бившия президент Доналд Тръмп от президентските избори през 2024 г. в Минесота, второто голямо дело за две седмици, което се надява да се позове на тайнствената „забрана на бунтовниците“ на 14-та поправка.

Случаите се разглеждат като съдебни дълги изстрели. Тръмп отрича да е извършил нарушение и обеща да се бори, за да остане в президентските избори. Новото дело в Минесота беше заведено в щатския съд от Free Speech For People, една седмица след като друга група инициира подобно предизвикателство в Колорадо.

Разпоредба на 14-та поправка след Гражданската война гласи, че всеки американски служител, който положи клетва да спазва Конституцията на САЩ, е дисквалифициран от заемане на бъдеща длъжност, ако е „участвал в въстание или бунт“ или е „оказал помощ или утеха“ на бунтовниците.

Конституцията обаче не посочва как да се наложи тази забрана и тя е била прилагана само два пъти от края на 1800 г., когато е била използвана срещу бивши конфедерати.

„Доналд Дж. Тръмп, чрез думите и действията си, след като се закле като офицер на Съединените щати да подкрепя Конституцията, след това участва в бунт, както е определено в раздел 3 от Четиринадесетата поправка“, се казва в новия иск. „Той е дисквалифициран да заема президентския пост или друга длъжност в Съединените щати.“

Делото беше заведено от името на осем гласоподаватели на Минесота, включително бивш съдия от Върховния съд на щата, назначен от Републиканската партия, бивш държавен секретар на Демократическата партия и ветеран от войната в Ирак, който ръководеше своя окръжен клон на Републиканската партия.

Държавният секретар на Минесота Стив Саймън, демократ, призна в изявление миналата седмица, че жителите на Минесота имат право според щатския закон да оспорват в съда допустимостта на даден кандидат за длъжност и обеща да „уважи резултата от този процес“.

Той каза, че политическите партии подават листи с кандидатите за предварителния вот, а партиите също подават имената на номинираните от тях кандидати на общите избори. Имената, предоставени от партиите, „ще се появят в бюлетината … освен ако съд не каже друго“, каза Саймън.

Първичните избори на републиканците в Минесота са на 5 март, което е Супер вторник. Тръмп има убедителна преднина в първичната надпревара за Републиканската партия в цялата страна, според последните проучвания. Новото дело има за цел да блокира името на Тръмп от първичното гласуване, както и от общите избори, ако той спечели номинацията. И Минесота, и Колорадо са гласували за кандидата за президент на Демократическата партия от 2008 г.

Групите за застъпничество, които повдигнаха тези предизвикателства за кандидатстване, обещаха да заведат дела в повече щати с наближаването на първичния сезон. Служители на изборите в ключови щати на бойното поле казаха, че следят отблизо съдебния спор и никой не е одобрил публично идеята за дисквалифициране на Тръмп.

Гамбит с високи залози

Учените по право са разделени относно жизнеспособността на тези предизвикателства на 14-та поправка.

През последните месеци нарастващ и двупартиен набор от конституционни учени хвърли подкрепата си зад теорията. Но експертите и от двете страни също изразиха загриженост, че блокирането на Тръмп от гласуването може да доведе до обратна реакция и би лишило избирателите от шанса сами да решат кой да бъде президент.

„Само защото конституционна разпоредба не е била необходима от дълго време, не я прави по-малко критична“, каза Рон Фейн, правен директор на Free Speech For People, пред CNN. „Урокът, който нашите предшественици научиха в кръв, беше, че нарушилите клетва бунтовници не могат да се върнат на публични длъжности поради опасността, която представляват за републиката.“

Неговата група води неуспешни предизвикателства миналата година срещу републиканците от Камарата на представителите от Северна Каролина, Аризона и Джорджия, въпреки че осигури няколко ключови решения, които биха могли да помогнат на групата да оспори Тръмп. Друга група успешно използва 14-та поправка, за да отстрани от длъжност служител на окръг Ню Мексико, след като той беше осъден за нарушаване на територията на Капитолия по време на атаката на 6 януари.

Техните предизвикателства са изправени пред тежко изкачване, с много правни препятствия, които трябва да преодолеят, преди да стигнат до въпроса дали да дисквалифицират Тръмп. Бившият президент със сигурност ще обжалва всички неблагоприятни решения, което означава, че Върховният съд и неговото консервативно мнозинство може да имат последната дума.

Най-малкото, тези съдебни дела подновиха националния дебат дали Тръмп е бунтовник и пренасочиха вниманието към безпрецедентните му опити да наруши законното предаване на властта.

Миналата година двупартийната комисия на Камарата на представителите, която разследва нападението от 6 януари, препоръча на Тръмп да бъде забранено да заема бъдещ пост съгласно 14-та поправка. Оттогава Тръмп е обвинен по отделни федерални и щатски обвинения, произтичащи от неговите схеми за отмяна на изборите през 2020 г. (Той се призна за невинен.)

След като кандидатурата на Тръмп беше оспорена в Колорадо миналата седмица, кампанията му нарече законната кандидатура „абсурдна теория на конспирацията“, популяризирана от хора, които са „уплашени до смърт, защото виждат социологически проучвания, показващи, че президентът Тръмп печели на общите избори“.

„Няма правно основание за това усилие, освен в съзнанието на онези, които го настояват“, каза говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чеунг в изявление миналата седмица.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР