LG QNED Mini LED осигурява до 10 пъти по-добър контраст

...
LG QNED Mini LED осигурява до 10 пъти по-добър контраст
Коментари Харесай

QNED Mini LED телевизорите LG – близки до съвършенството  


LG QNED Mini LED обезпечава до 10 пъти по-добър контрастност по отношение на стандартните LCD тв приемници
(снимка: LG)

Представени за първи път на международното ревю CES при започване на тази година, новите QNED Mini LED тв приемници на LG ни сервират опция да се насладим на качество, близо до това на висококласните OLED екрани – най-хубавото в света на образната техника. С новата технология черното на екрана е същински черно, контрастът е пълностоен, а изображенията имат внезапен и изразителен силует.

Как работи QNED Mini LED

Телевизорите в домовете и офисите ни съчетават две технологии за възпроизвеждане на изображения. В сърцевината си те имат панел, който излъчва светлина, създавана от светодиоди (LED) под въздействието на електричество. Светодиодите са няколкостотин на брой. В някои случаи се намират по ръба на панела и излъчват светлината в посока към средата на устройството, а различен път светят фронтално, право против лицето на фена. Това е така наречен подсветка. Отгоре има пласт с течни кристали (LCD) – тяхната задача е да модулират светлината. По този метод се образуват голям брой светещи „ точки ”, които образуват облика на екрана.

За реализиране на черен „ пиксел ” светлината от диодите би трябвало да спре. В тези случаи се прави затъмняване на самите диоди – така наречен „ димиране ”. В идеалния случай би трябвало да можем да димираме всеки обособен пиксел. Така работят OLED екраните (с органични светодиоди).

При LCD кристалите това е мъчно постижимо. Те блокират светлината на обещано място, само че не всичката светлина бива спряна. Поради това в актуалните екрани действително няма изцяло черен цвят, а някаква доста тъмна версия на сивото. Затова и липса същински, внезапен контрастност.

Поради същата причина тв приемниците нерядко имат резултат „ хало ”: когато, да вземем за пример, се явят бели букви на черен декор, те имат „ зарево ”. Това, всъщност, е светлинен теч.

При по-съвременните модели се вгражда контролер, който – при нужда да се покаже черен цвят в някоя част от изображението – затъмнява избрана зона от самата диодна подсветка. Резултатът е по-качествено изображение, само че въпреки всичко и то не е 1:1 с оригинала.

При мини-LED технологията подсветката се състои от голям брой дребни диоди. Те са извънредно дребни, с размер едвам 0,2 милиметра или даже по-малко! Вместо няколкостотин, тези диоди са няколко хиляди. Могат да са до 30 000 в един тв приемник. Съответно зоните на затъмняване („ димиране ”) са доста по-многобройни и доста по-малки – могат да са до 2500! Това разрешава надалеч по-прецизно образуване на изображението.

QNED Mini LED не е микро-LED

В идеалния случай, с цел да създадем едно изображение съвършено – с отлична дълбочина на цветовете и идеален контрастност – бихме желали всеки пиксел да е завършен от един светодиод. Такъв е казусът с органичните светодиоди (OLED). Мини-диодите обаче се приближават до сходно равнище на качество на картината.

Линията QNED Mini LED тв приемници на LG се състои от модели с диагонал от 65 до 86 инча
(снимка: LG)

Ако смалим мини-LED още повече и размерът им спадне до 0,01 мм, тогава към този момент приказваме за микро-LED. Но микро-диодите имат своите неудобства. Колкото по-малък е диодът, толкоз по-мрачен е той. Така е, тъй като има по-малко материал, който да излъчва светлина. Някои производители се пробват да решат казуса, като подават повече електричество. Но и тук има предели на опциите. А и никой не би се радвал на тв приемник, който употребява доста електрическа енергия и излъчва мощна топлота. Затова микро-LED технологията не е възприета за актуалните екрани.

С други думи, QNED Mini LED технологията най-вече се приближава до качеството на OLED: всред не-органичните LED системи тя е най-прецизната, с най-истинския черен цвят, с най-хубави контрастност и рязкост.

QNED Mini LED плюс квантови точки и нано-клетки

Технологията на мини-диодите е шлагерът на актуалната година, що се касае до тв приемниците. Нещото, което отличава тв приемниците на LG от останалите оферти на пазара, е технологията на така наречен квантови точки и нано-клетки. Това значи, че светлината от подсветката минава през специфичен материал с наноклетки (nanocells) и квантови точки (quantum dots). Оттук и имената на тв приемниците на LG – те всички съдържат в себе си съкращението QNED.

Mатериалът с наноклетки и квантови точки ръководи по-прецизно прекосяването на светлината от подсветката на открито, което разрешава по-добро цветопредаване даже при гледане под ъгъл.

От 65 до 86 инча

Линията мини-LED тв приемници, препоръчана от LG, се състои от 8K сериите QNED99 и QNED95 дружно с 4K серията QNED90. Размерите на екраните варират от „ скромните ” 65 инча до колосалните 86 инча.

QNED Mini LED тв приемниците са носители на швейцарски документ за екологичен артикул
(снимка: LG)

Съчетавайки технологиите на квантовите точки и наноклетките с мини-LED, тв приемниците на LG обезпечават богати и наситени цветове при допустимо най-хубавия контрастност. Сертифицирани са от интернационалната организация за тестване на артикули Intertek за обезпечаване на 100% пъстър размер и консистенция на цветовете. Елиминират изкривяването на цветовете при гледане под ъгъл, което значи, че всеки в стаята, от всеки неин край, може да се наслаждения на най-хубавото качество на картината.

Именно 86-инчовият 8K тв приемник на LG (моделът се споделя 86QNED99UPA) съдържа цели 30 хиляди дребни LED, за които стана дума, и те образуват 2500 зони на затъмняване! Така се обезпечава 10 пъти по-добър контрастност по отношение на стандартните LCD тв приемници. Дълбокото черно и отличната рязкост на изображението в тъмните зони основават чувството, че гледката е напълно реалистична.

В допълнение към всичко това би трябвало да се знае, че QNED Mini LED тв приемниците на LG са носители на документ за екологичен артикул, публикуван от SGS Société Générale de Surveillance SA, Швейцария.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР