Левски е една от малкото личности, които ни обединяват като

...
Левски е една от малкото личности, които ни обединяват като
Коментари Харесай

Гражданско поклонение в Къкринското ханче отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски

Левски е една от дребното персони, които ни сплотяват като народ. Има силата на магнит, който ни събира – през днешния ден, на 18 февруари и на всеки различен ден в годината. “ Това посочи в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя приказва в Къкринското ханче, където с гражданско поклонение бяха маркирани 185 години от рождението на Апостола на свободата.

За да изразят своята респект и самопризнание пред активността на най-великия българин тук бяха още ръководителят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът Даниел Колев, кметският наместник на село Къкрина Иваничка Станчева, представители на институции, жители, туристи.

Самодейците от Народно читалище „Васил Левски – 1924 г.“ в Къкрина извършиха национални песни. Програмата включваше още минута безмълвие и поднасяне на венци и цветя, както и осъществявания на Общинския духов оркестър с диригент Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе журналистът Никола Колев.

Преди да посетят Къкринското ханче, формалните лица дружно с кмета Корнелия Маринова сервираха цветя на паметното място Пази мост. Тук се е състояла срещата на Левски с двете турски заптиета, довела до залавянето му в ханчето.

На 18 юли 2022 година от 17.30 часа е планувана панихида в храма „Успение Богородично“ в Ловеч, където в миналото дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. От 21.00 часа на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“ е очакван танцовият театър „ Апостола “ на Народно читалище „Бяла Анаста 2016 г.“.

Кметът Корнелия Маринова изпрати приветствен адрес до кмета на Карлово доктор Емил Кабаиванов. В него се споделя: „ Дейността за опазването и популяризирането на паметта за Левски е извънредно значима в наши дни. Да създадем по този начин, че всеки българин да се потопи в празничната атмосфера. Поклон пред паметта на великия Апостол на българската независимост! “

Община Ловеч довечера на тържествения митинг-заря в Карлово ще бъде показана от заместник-кмета Даниел Колев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР