Левски дължи на Столична община 2 097 638,97 лв. от

...
Левски дължи на Столична община 2 097 638,97 лв. от
Коментари Харесай

Левски дължи над 2 милиона за местни данъци и такси, ще ги плаща разсрочено

" Левски " дължи на Столична община 2 097 638,97 лева от налог върху неподвижен парцел и такса за битови боклуци за пет години, От тях главницата възлиза на 1 369 519,58 лева, а останалото са лихви - 728 119,39 лева

Сумата е насъбрана от неплащане на въпросния локален налог и такса на стадион " Георги Аспарухов " в продължение на 5 години - от 1 януари 2016 година до 31 декември 2020 година в това число.

Клубът е изискал да му бъде разрешено да заплати борча с погасителен проект за три години, като това публично ще бъде гласувано на съвещанието на СОС в четвъртък.

А горното е належащо, защото " Левски " е задлъжнял с над 100 000 лева налог и над 30 хиляди такса, по този начин законът планува утвърждение на погасителен проект.

Докладът е подписан от Иван Василев, заместник-кмет направление " Финанси и здравоепазване " в Следствен отдел към окръжна прокуратура. 

Той разказва горното и показва, че " ПФК " Левски " АД не разполага с налични парични средства, които могат да покрият горецитираното обвързване еднократно, защото в същото време клубът има и други настоящи ежемесечни отговорности, неплащането на които може да докара до затрудняване на активността, касаеща неговото обикновено действие, като с максимален дял са отговорностите към личния състав, следвани от тези на снабдители на артикули и услуги, свързани с главната му активност ".

От това се стига до заключението, че " Левски " не може да погаси дълга едновременно, като се прибавя, че " усложненията са краткотрайни и при разсрочване на отговорностите ще съумеят да се издължат и също така да заплащат в период текущите си отговорности ".

Следва откъс, в който се цитира плословутия дълг на " Левски " към Национална агенция за приходите - " сума в размер на 30% от всички негови заплащания към контрагенти и се погасяват в период всички настоящи отговорности, както и са погасени огромна част от просрочените отговорности към други контрагенти, като част от тях са предоговорени и не престават да се изплащат в период ".

Докладът приключва с това, че " Левски " е приложил план за погасителен проект към общината за 3 години със съответната дата на падеж за всяка една от годините с начало 31 януари 2024 година до 31 декември 2026 година

Всичко това е разказано в плана за решение на СОС. 

" При несъблюдение на падежа, надлежно на две вноски според погасителния проект, дължимите суми стават неотложно изискуеми дружно със законната рента от датата на даденото позволение и в този случай член 169, алинея 2 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс не се ползва, според чл.183, ал.4 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс ", се споделя още в документа.

Стадион " Георги Аспарухов " се води благосъстоятелност Областната администрация на София, т.е. - на страната. През годините доста се спекулираше (имаше и журналистически разследвания) дали " Левски " си заплаща локалните налози и такси, страната ли му ги заплаща и така нататък

Любопитно е, че неотдавна клубът внесе искане точно до Областната администрация и Министерството на младежта и спорта за пускане на процедура по основаване на безплатно право на градеж и стопанисване на арената си. За задачата бе основано планово сдружение " Стадион Георги Аспарухов " ЕАД. 

Не излиза наяве от отчета, само че до одита, открил въпросния дълг, може да се е стигнало точно поради въпросното заявление.

В сряда Наско Сираков и Даниел Боримиров ще дадат конференция по настоящи въпроси. 

В последните месеци на " Герена " няколко пъти се похвалиха, че са в развой на погасяване на дълга към Национална агенция за приходите. 

Към края на февруари бе декларирано, че са изплатили 1,15 млн. лв. към главницата. Остават обаче още близо 9 млн., към 4 млн. от които са лихви. " Левски " даде обещание, че доникъде на април ще бъде нулирана най-малко главницата. Това очевидно става допустимо около няколко изходящи прехвърлянето, които " сините " направиха по-рано тази година.

Така към този момент няма да текат лихви, само че би трябвало да се внесат и към този момент насъбраните.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР