Левицата захапа управляващите за отлагането на тол системата. Тон зададе

...
Левицата захапа управляващите за отлагането на тол системата. Тон зададе
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ се карат за тол системата

Левицата захапа ръководещите за отлагането на тол системата. Тон зададе Драгомир Стойнев.

Управляващите са неспособни да вършат огромната промяна с тол системата, счита той. Тол системата се трансформира в една панацея и всички чакахме, че от 16 август тя ще проработи, разясни аленият народен представител.

Стойнев напомни упованията и обещанията от системата в хазната да влязат милиарди и да стартират качествени поправки.

Побързахме да наемем 600 индивида, които работят в тази система, на близки и познати се обезпечи работа и в това време хората са в очакване, че изключително септември - октомври ще стартират поправки, продължи социалистът.

Той недоумява за какво се отсрочва въвеждането на тол системата. Явно не сте в положение да извършите своите задължения и отлагате за след 6 месеца, акцентира той и допусна, че след шест месеца системата отново няма да е въведена.

Вие де факто ще излъжете българските гласоподаватели, безапелационен бе социалистът.

Георги Свиленски също изрази неодобрение, че в зала го няма заместник-регионалният министър Николай Нанков, който дава отговор за тол системата. Вие се провалихте с тол системата, подлага на критика той герберите. Някой не си е приключил работата, добави още социалистът.

Не сте способни да оферирате стабилно законодателство, посочи и аленият народен представител Христо Проданов.

Вие за ли сте тол системата да бъде въведена или не, попита герберът Александър Ненков.

С оферти законопроект се вкарват няколко промени и допълнения в Закона за пътищата, касаещи идното въвеждане страната на смесената система за таксуване на пътните транспортни средства, преминаващи по платената пътна мрежа - на база време и на база изминато разстояние. Внася се разяснение по отношение на техническият метод, по който електронната система за тол такси ще пресмята изминатото разстояние. Посочено е, че това ще се прави посредством установяване на тол сегментите, в които даденото пътно транспортно средство е навлязло, като е дадена и формулировка на понятието " тол сегмент ".

В тази връзка се предлага и изменение на легалната формулировка за " декларирани тол данни ", в която е конкретизирано наличието на тези данни, които Електронната система за тол такси ще обработва.

На последващо място, препоръчани са промени в посока на смяната на концепцията за функционалностите, които доставчиците на декларирани данни ще реализират в границите на Електронната система за тол такси. Първоначално бе планувано, че тези снабдители, посредством обезпечаваните от тях устройства за сателитно позициониране, ще дават на Агенция " Пътна инфраструктура " данни за географското позициониране на своите клиенти - ползватели на платената пътна мрежа, които данни се очакваше да бъдат обработвани от Агенцията и допълвани със наличие, до приемане на декларирани тол данни, които Електронната система за тол такси обработва, и на база на тях пресмята дължимите такси.

С сегашния законопроект се предлага тези снабдители на декларирани данни да дават получаваните от тях данни за географското позициониране на своите клиенти на снабдители на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние - национални снабдители и ЕУЕСТ снабдители, които да ги обработват и допълват до приемането на декларирани тол данни, употребявайки техническите си системи, които разрешават това.

По този метод, Агенция " Пътна инфраструктура " ще може да се концентрира в опериране на Електронната система, събиране на пътни такси и управление на процесите и участниците в тях, като в същото време описаната нагоре комерсиална активност ще бъде осъществявана от доставчиците на услуги за електронно събиране на пътни такси, които ще си взаимодействат непосредствено с доставчиците на декларирани данни и ще дават дефинитивни данни за тол таксуването на Агенция " Пътна инфраструктура ".

По същите аргументи в законопроекта се предлага и унищожаване на задължението на Агенция " Пътна инфраструктура " да провежда разпространяването на бордови устройства и директното отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа, като тези действия ще бъдат напълно трансферирани върху търговците, които в другите си качества реализират действия по даване на услуги по електронно събиране на пътни такси. Съответно, препоръчани са промени и в компетентността на Агенцията, отразяващи препоръчаната идея за промени в комерсиалното опериране на тол системата.

Предлага се експлицитен ред за възобновяване на надвнесени или недължимо импортирани пътни такси, който да изключи приложението на наредбите, свързани с възобновяване и прихващане по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Предлага се възобновяване да се прави по реда на Закона за държавните такси, който ред е доста по-бърз и ефикасен от този по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.

Съществени промени се оферират и в преходните и заключителните разпореждания, касаещи тол таксуването и междинният интервал до въвеждането му. С оглед обезпечаване на опцията за техническо изпитване на тол системата, с препоръчаните промени се предлага действието на действителното таксуване с тол такса да бъде отсрочено до реализиране на сигурност, че Електронната система за тол такси е в цялостна подготвеност и всички проби са преминати сполучливо в действителни експлоатационни условия. В тази връзка се планува да се отсрочи таксуването с тол такса до взимане на решение на Министерски съвет, с което да се удостовери готовността за техническо опериране, като се сложи оптимален период, след приключване на който, без значение дали е взето такова решение, да се обезпечи въвеждането на смесената система. Предлага се този период да бъде 1 март 2020 година За задачите на обезпечаване на гласност, предлага се решението на Министерски съвет да се разгласява в " Държавен вестник " на Република България, като от деня, идващ деня на издание на това решение или надлежно - от 1 март 2020г., да се започва тол таксуването на пътните транспортни средства с обща позволена техническа маса над 3.5 тона.

До датата на обявяване на решението на Министерски съвет, надлежно до 29 февруари 2020 година, пътните транспортни средства с обща позволена техническа маса над 3.5 тона ще заплащат винетна такса, надлежно с годност за месец, седмица или ден, като за по този начин заплатените винетни такси, ще се издават електронни винетки със съответната декларирана от притежателя или ползвателя годност.

За задачите на обезпечаване на правна сигурност, заплатените винетни такси от пътните транспортни средства с механически позволена оптималната маса над 3.5 тона ще резервират в началото декларираната годност, без значение дали същата изтича след деня на обявяване на решението на Министерски съвет, надлежно - след 1 март 2020 година

От 1 януари трябваше да тръгне системата за продажба на електронни винетки за тази година под шапката на новосъздаденото преди шест месеца ТОЛ ръководство.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква подготвеност за продажба на е-стикери. Системата не работеше, а на граничните пунктове даже нямаше инсталирани терминали.

По тази причина министър председателят Борисов даде период до 15 дни всички проблеми да бъдат решени, макар че още на 3 януари беше обяснено, че терминали на всички гранични пунктове ще има едвам в края на месеца. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР