Левицата отново извади на дневен ред старата си идея за

...
Левицата отново извади на дневен ред старата си идея за
Коментари Харесай

БСП притопли стари идеи в алтернативния си бюджет

Левицата още веднъж извади на дневен ред остарялата си концепция за въвеждане на необлагаем най-малко до размера на минималната работна заплата.

Това стана при представянето на различния държавен бюджет на Българска социалистическа партия за 2018 година по отношение на държавния план, разгласен в понеделник.

По отношение на приходите от Българска социалистическа партия, чието държавно управление през 2008 година вкара настоящия плосък налог, предлага връщане на остарялото данъчно облагане – напредничав налог за физическите лица. Част от него е концепцията да се вкара необлагаем най-малко в размер на минималната работна заплата, която по проект би трябвало да стане 510 лева от 1 януари 2018 година

В резултат от тази мярка над 2.8 млн. българи ще заплащат по-малко налози, разгласи Корнелия Нинова.

Според Българска социалистическа партия приходите до 510 лева би трябвало да са без налог, до 3300 лева данъкът да е 10%, от 3300 до 10 000 лв. - 15% и над 10 000 лв. – 20%. Подобна канара левицата внесе и в предходния парламент, само че тя не срещна поддръжка.

Българска социалистическа партия не планува смяна на корпоративния налог. Левицата обаче би предложила нарастване на налог дял от 5 на 10 %.

" Смятаме, че е заслужено и това може действително да докара до нарастване на приходите ", заключи Нинова във връзка данъчните си хрумвания.

Образованието, опазването на здравето и приходите са приоритет в плана на Българска социалистическа партия за държавен бюджет за 2018 година, сподели Нинова. Същите сфери са изведени на челна позиция по растеж на разноските и в плана на ГЕРБ.

Драгомир Стойнев сподели, че концепцията на Българска социалистическа партия е да се изкорени заболяването в четири посоки - неравенствата, образованието, опазването на здравето и неравномерното развиване на районите.

По думите на Нинова проектобюджетът на Българска социалистическа партия е направен на база тригодишната средносрочна планирана рамка, оповестена от държавното управление през юни 2017 година

" С проектобюджета предлагаме лекуване на аргументите, а не на последствията ", сподели водачът на Българска социалистическа партия. Според левицата причина за проблемите в опазването на здравето е това, че лечебните заведения са търговски сдружения. Затова партията предлага лечебниците към този момент да не са търговски сдружения, а да се записват по Закона за лечебните заведения.

Причина за проблемите в образованието, съгласно левицата, е сбърканият модел " парите следват ученика ". Затова Българска социалистическа партия предлага да се анулира този модел. ГЕРБ също залага на известна смяна в модела, като е заложена промяна на системата на делегираните бюджети.

Дефицитът, заложен в различния бюджет на Българска социалистическа партия, е към 1.4 %, до момента в който в този на ГЕРБ е 1%.

Депутатът Крум Зарков съобщи, че Българска социалистическа партия предлага да се вкара така наречен " културен чек " за младежи.

" С две думи всеки български жител, който навърши 18 години получава ваучер от 200 лева за идната календарна година, с която може гратис да посети театрално зрелище, прожекция, да закупи книга, да посети музей, галерия или културно мероприятие. По този метод се улеснява достъпът на младежите до българската просвета, способства се и за спомагателен финансов запас на зле финансирани институции ", съобщи зам.-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ". Според него по този начин се прави прекъснатата връзка сред младите и българската просвета. Той посочи, че това ще коства към 15 млн. лева на бюджета.

" ГЕРБ оферират по-голямо финансиране на статуквото, ние предлагаме по-голямо финансиране на изменени системи и модели ", заключи Корнелия Нинова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР