Летният туристически сезон в България официално ще бъде открит от

...
Летният туристически сезон в България официално ще бъде открит от
Коментари Харесай

Летният туристически сезон официално ще бъде открит днес в к.к. Св. св. Константин и Елена“

Летният туристически сезон в България публично ще бъде открит от 11:30 ч., през днешния ден, в " Аквахаус хотел и СПА " в к.к. " Св. св. Константин и Елена ", в границите на честванията на 115 години от основаването на най-стария ни морски курорт, които започнаха на 19 май. Честванията се организират с поддръжката на Министерството на туризма и община Варна.

Празникът през днешния ден ще стартира в 9:30 ч. с тържествена Света Литургия и водосвет в манастир " Св. Св. Константин и Елена ".
 
Официалното разкриване на Лято 2023 е под патронажа на министрите на туризма и на външните работи в наличието на необятен кръг от посетители, публични лица, министри, народни представители, дипломатическия корпус, представители на органите за локално самоуправление и браншови организации. Генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев също ще участва на откриването.

 

Тези дни от Министерството на туризма оповестиха, че за идния летен сезон 2023 година прогнозата е за най-малко 4,5 млн. регистрации на туристи и по-добър сезон по отношение на лято 2022 година Той ще донесе най-малко 4,5 милиарда лв. доходи, предвидиха специалистите на ведомството.

 

Традиционно най-вече българи ще създадат пътувания с пребиваване в място за настаняване - над 2 млн. туристи, положителни са и прогнозите за туристи от румънския пазар - над 600 000. Изключително удобно се развива и обстановката на полския и немския пазар, разясниха от Министерството на туризма. Очаква се и мощен интерес от Англия (над 150 000 туристи) и Чехия.

 

Очакванията ни за лятото са разумно-оптимистични и имаме учредения за това, тъй като предишното лято завършихме с 4,4 млн. туристически регистрации, с което се доближаваме до предковидната 2019 година, която беше с над 4,6 млн. регистрации, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя заяви, че в този момент упованията са да достигнем регистрациите за предходната година и даже да ги надминем, а при положителни късни записвания да бъдат надхвърлени и записаните 4,6 млн. през 2019 година

 

Основанията за упованията са основани на полетните стратегии на летищата по морето, като все още има растеж от 18,5 на 100 на плануваните идващи полети от Германия на летищата във Варна и в Бургас, сподели в изявлението си Георгиева. Най-много туристи се чака още веднъж да са българските жители, повече визити ще има и от Румъния, които са изключително дейни в късните записвания, сходни са и упованията за пазар Полша. Спрямо предишния летен сезон има усъвършенстване на немския пазар, сподели заместник-министърът.

 

Все още пазарите Украйна, Русия и Беларус не се компенсират напълно, уточни тя, само че, по думите й, това ненапълно се реализира с интензивността на вътрешния пазар, Румъния, Полша, Англия, откъдето се чакат доста положителни записвания за това лято.

 

Очакванията са цените на чадърите и шезлонгите по българското море това лято да са близки до миналогодишните. Ежегодно наемните цени и концесионните хонорари се индексират с инфлацията за миналата година - с 15,3 на 100, и с този % ще бъдат увеличени размерите на заплащанията към страната от концесионерите и наемателите на плажовете, сподели заместник-министър Георгиева. Тя посочи, че не трябва да се чака, че механично с този % ще бъдат увеличени цените на плажните такъми, тъй като след диалози с концесионерите и наемателите от Министерството са уверени, че бизнесът ще постави старания да откри буфери, с които да се обезпечи предложение на сходни на миналогодишните цени на чадърите и шезлонгите. 

 

Максималните цени на чадъри и шезлонги съгласно концесионните и наемните контракти, които към този момент са настоящи, варират и стартират от 1 лев с Данък добавена стойност за брой чадър или шезлонг за плаж " Приморско - централен ", 1,20 лв. с Данък добавена стойност за плаж " Бургас - Север 2 ", 2 лв. с Данък добавена стойност за плаж " Кабакум - север " и 3,60 лв. с Данък добавена стойност за плажовете " Обзор - юг " и " Поморие - централен ". Като цяло, от това, което имаме по контракти, с оптимални цени на чадър и шезлонг - сред 5 лв. за брой и 7 лв. (цените са с ДДС), са към 50 плажа, сред 8 и 10 лв. - към 60 плажа, а сред 11 и 15 лв. са пет плажа, заключи заместник-министърът.

 

Към момента неохраняемите плажове са 97, от които 19 са в област Добрич, 25 - област Варна, и 53 - в област Бургас, сподели заместник-министърът и посочи, че в този момент се завършват тръжните процедури, проведени от ведомството през март и април, и предстоят сключвания на контракти с спечелилите, като в тази връзка се чака броят на неохраняемите плажове да бъде доста понижен. Яснота тъкмо какъв брой ще са неохраняемите това лято плажове ще има до 1 юни, когато стартира интензивният летен сезон, сподели заместник-министърът.

 

Миналата година летният туристически сезон бе открит алегорично на 11 юни в к.к. " Златни пясъци " в границите на отбелязването на 65 години от основаването на курорта. На церемонията е поканен целият дипломатически корпус, с цел да може посланиците да се уверят с очите си, че България има какво да предложи и да приканят своите жители да посетят страната ни и незабравимо да си починат, разяснява тогава министърът на туризма в този интервал Христо Проданов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР