Летният сезон приключва, а според експертите настоящият не може да

Летният сезон приключва, а според експертите настоящият не може да ...

Туризмът: Добър летен сезон, но скокът на разходите е стопил печалбите


Летният сезон приключва, а според експертите настоящият не може да се сравнява с миналогодишния, когато е бил нулев. Сега, според проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара беше кратък труден интензивен.

"Тази година се отблъснахме от дъното и на тази основа успяхме да сведем загубите спрямо 2019 г. до около 30%, допълни пред БНТ проф. Маринов.Още по темата15 сеп 2021 08:5610114 сеп 2021 21:4526

Той уточни, че големи загуби бизнесът е претърпял от британския пазар, както и от липсата на достатъчно скандинавски и руските туристи. Затова пък е имало туристи от Германия, Румъния и Полша.

"В нормални години, делът на български туристи е около 20%, а сега този дял се е повишил на 40-45%", казва още Маринов.

Според хотелиера Станислав Стоянов през изминалия летен сезон е имало добра организация, добра заетост, но всички разходи са скочили. "Нещата не бяха прогнозирани и в момента се оказа, че оборотите, които сме направили сме стигнали почти нивото на 2019 г., но печалбата е изядена от всички големи разходи - ток, вода, продуктите за реализацията на туризма", каза още той.

Последната организация на мярката 60 на 40 е неприложима, понеже спрямо миналата година всеки хотел излиза на плюс реализирани нощувки и по този начин получава отказ от подпомагане, заяви Стоянов.

С 60 на 40 се помага най-много на самите работници, да се запазят работните места, допълни той.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg